Radnici Telekoma spremni na štrajk

Članovi Sindikata "Telekoma" su spremni da stupe u štrajk ako se ne ispune njihovi zahtevi za povećanje plata i plaćanje toplog obroka i regresa.

Izvor: B92

Utorak, 12.01.2010.

00:48

Default images

Posle štrajkova zaposlenih u Termoelektrani Nikola Tesla i u EPS-u, proteste sa zahtevom za povećanjem plata najavljuju i sindikati radnika “Telekoma”. Iz ekonomskog tima premijera Srbije Mirka Cvetkovića, međutim, kažu da su zahtevi sindikata neopravdani.

Radnici “Telekoma” uskoro bi mogli da se pridruže zaposleni,a u TENT-u i EPSu u štrajku sa istovetnim zahtzevima - povećanje plata, isplata regresa i toplog obroka.

Predsednik Sindikata "Telekoma" Miroslav Joksimović rekao je za B92 da su se oni samo prepoznali u onome što su nedavno izjavili ministar ekonomije i premijer Srbije – da uspešna preduzeća mogu da podignu plate.

On kaže da za sada nisu formirali štrajkački odbor i odredili dalje korake jer daju šansu vladi da uđe u pregovore.

"Šest odsto koje tražimo je projektovana inflacija, ništa više od toga. Tražimo i topli obrok i regres. Rečeno je da je moguće da se isplaćuje topli obrok i regres kod onih preduzeća koja imaju sredstava za to, a mi tvrdimo da možemo, budući da imamo rekordnu dobit ove godine i ukupan prihod koji je povećan u odnosu na prošlu godinu“, kaže on.

"Vlada određuje zarade u svim preduzećima, negde čak daju i više iako imaju manji prihod i manju dobit, a ko ima više - to nema veze. Sve zavisi od toga čega se Vlada plaši, da li preduzeće može da stane sa radom ili ne. Evo i mi kažemo da možemo da stanemo“, poručio je Joksimović.

On kaže da je prosečna plata u "Telekomu" oko 50 000 dinara, ali da po zaradama zaostaju za konkurentskim firmama. Kako tvrdi, u slučaju da primanja ostanu kao i do sada, toj kompaniji preti opasnost da iz nje odu najbolji stručnjaci.

Član ekonomskog tima premijera Srbije Milojko Arsić međutim kaže da to štp je neko preduzeće ostvarilo dobit ne znači da može da poveća plate.

Više o ovoj temi možete pročitati na stranicama Biz B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: