I dalje raste vodostaj reka

Nivo Save, Dunava, Drine i Tise i dalje raste, a prema prognozama stručnjaka najkritičnije bi moglo da bude sutra i u četvrtak.

Izvor: B92

Utorak, 12.01.2010.

00:32

Default images

Specijalni timovi MUP-a Srbije su u stanju pripravnosti u slučaju da do poplava dođe, a najveća opasnost preti naseljima na Savi kod Šapca. Načelnik Opštinskog štaba za civilnu zaštitu u Vladimircima kod Šapca Stevan Stefanović rekao je da preti opasnost da Sava probije nasip kod sela Provo, pa je moguća evakuacija stanovništva.

"S obzirom na prognoze Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) prema kojima se očekuje porast vodostaja do nivoa kada je moguće da neće izdržati nasipi u ovom delu, mi smo planirali evakuaciju ugroženih domanćinstava sa ovog atara. Radi se o 11 domanćinstava, koja će morati da se isele ako dođe do izlivanja vode preko ovog nasipa", rekao je Stefanović.

Načelnik sektora za vanredne situacije Predrag Marić uverava da MUP čini sve da nagli rast vodostaja, posebno Save, prođe bez posledica.

"Očekujemo da bedemi izdrže, pomoći ćemo da se to i desi. Na lice mesta smo uputili specijalističke timove za spasavanje u slučaju poplava, iz Beograda i Novog Sada, kao i dodatne vatrogasne-spasilačke jedinice, a naravno očekujemo da po potrebi bude upućen i dodatni broj ljudi i daćemo sve od sebe da ovo prođe kako treba“, kazao je Marić.

Šef lučke kapetanije Smederevo Hranislav Mirković kaže da je vodostaj Dunava kod tog grada već prešao 615 centimetara, tako da tamo trenutno važi redovna odbrane od poplava, što znači da se samo prati stanje.

Prema njegovoj proceni, nema opasnosti da nivo pređe kritičnu tačku od sedam metara.

"Iznenađenje je da je visok nivo vode u ovom mesecu jer u poslednjih 30 godina pratimo stanje vode i najčešće je nivo ovakav u aprilu ili maju posle topljenja snega na Alpima, Karpatima i bosanskim planinama. Tada dođe do povećanja nivoa Dunava. Za par dana će ovo proći tako da za grad Smederevo nema nikakve opasnosti . Očekujemo da se poveća vodostaj još maksimalno desetak centimetara, a to je daleko od toga da se ugrozi grad ili da se dostigne kvota plus 700 kada na snagu stupa vanredna odbrana od poplava“, rekao je Mirković.

Na području Beograda i dalje su ugrožena naselja Borča Greda i Krnjača, ali je situacija ipak bolja nego prethodnih dana, pošto su prošireni kanali za odvod vode, navodi se u saopštenju MUP-a.

Područja kojima preti poplava danas bi trebalo da obiđe ministar policije Ivica Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: