Obolelo 666 osoba od novog gripa

Beograd -- U Srbiji je do 10. januara ove godine od novog gripa obolelo 666 osoba, dok je 66 umrlo, a vakcinisane su 109.542 osobe, saopštio je Institut "Batut".

Izvor: FoNet
Podeli

Od 666 laboratorijski potvrđenih slučajeva, 72 slučaja obolevanja se dovode u vezu sa putovanjem, a najčešći faktori rizika identifikovani kod umrlih osoba su dijabetes, kardiovaskularna oboljenja, gojaznost i hronična oboljenja pluća. Na bolničkom lečenju nalazi se 413 osoba sa oboljenjima sličnim gripu, od kojih je 20 na respiratoru.

Najveći broj laboratorijski potvrđenih slučajeva u ovom periodu su osobe uzrasta 30–64 godine.

Epidemije su proglašene u školskim kolektivima u Nišu i Kragujevcu, ali i u ustanovi za osobe ometene u razvoju u Aleksincu.

Na osnovu raspodele Instituta za javno zdravlje Institutu za virusologiju na Torlaku, distribuirano je 259.780 doza vakcine protiv pandemijskog gripa.

Prema podacima Instituta i zavoda za javno zdravlje, u periodu od 17. decembra 2009. do 10. januara 2010. godine, na teritoriji Srbije vakcinisane su 109.542 osobe.

Najveći udeo među vakcinisanim, 67,4 odsto, čine osobe sa hroničnim oboljenjima, među njima najviše je osoba sa hroničnim kardiovaskularnim bolestima, dijabetesom i gojaznošću i hroničnim plućnim bolestima.

Učešće zdravih osoba među vakcinisanim iznosi 23,4 odsto, a zdravstvenih radnika 4,6 odsto, dok ostale kategorije, zaposleni u javnim službama, korisnici i zaposleni u ustanovama socijalne zaštite i trudnice čine 4,6 odsto vakcinisanih, kaže se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.