Radnici iz Kuršumlije blokirali put

Radnici preduzeća "Kopaonik" i "7. juli" iz Kuršumlije, blokirali su magistralni put Niš-Priština jer Vlada Srbije nije ispunila njihove zahteve.

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.01.2010.

14:16

Default images

Put je blokiralo oko 1 000 radnika te dve fabrike, koji traže povezivanje radnog staža, isplatu zaostalih plata i pokretanje proizvodnje u pojedinim pogodima fabrike “Kopaonik“ i najavljuju da će magistralu blokirati do ispunjenja zahteva.

Radnici ove dve fabrike su letos prekinuli višednevnu blokadu lokalne samouprave, jer su predstavnici Vlade obećali da će njihovi zahtevi biti ispunjeni.

Njima su se danas pridružili predstavnici lokalne samouprave i taksisti iz Kuršumlije, a Crveni krst im je dao šatore, jer će ostati na putu i narednih dana.

Radnici su se najpre okupili u krugu preduzeća “Kopaonik“, a zatim su ih kroz centar grada do magistralnog puta otpratili pripadnici policije.

Predsednik sindikata “Kopaonika“ Slavoljub Vasić kaže da su se na ovakav vid protesta odlučili pošto Vlada Srbije nije ispunila njihove zahteve.

"Zahtevamo da dođe predsednik Vlade Mirko Cvetković ili njegov zamenik i da sa njim pregovaramo. Ne prihvatamo da idemo u Beograd na pregovore niti da sa bilo kim drugim pregovaramo", kazao je Vasić.

Modna konfekcija "7.juli" i drvni kombinat "Kopaonik" privatizovane su pre šest godina, a nekoliko hiljada radnika je ostalo bez posla.

Okupljenima na magistralnom putu Niš-Priština su se pridružili i predstavnici lokalne samouprave.

Zamenik predsednika opštine Dejan Milošević rekao je da su se radnici opravdano odlučili na ovaj vid protesta.

"Prošlo je nekoliko meseci od kada im je obećano da će njihovi zahtevi biti ispunjeni. Radnici su izigrani samo da bi odustali od protesta i da ne ostvare svoja prava", kazao je Milošević.

Ministarstvo: Zahtevi nisu u skladu sa zakonom

A kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomije, na sastanku sa predstavnicima preduzeća “Kopaonik” predstvanici tog ministarstva saslušali su zahteve radnika, ali im nisu davali nikakva obećanja.

Zahtevi radnika bili su da Vlada obezbedi gotov novac za pokretanje proizvodnje, nove investicije, novac za zaostale zarade kao i da se svi dugovi prema državnim i komercijalnim poveriocima otpišu, što, kako se navodi, nije u skladu sa zakonom i tako nešto nije dobilo ni jedno preduzeće u Srbiji.

Ministarstvo ekonomije navodi da je svim zaposlenima preduzeća “Kopaonik” uplatilo doprinose za zdravstveno osiguranje za prošlu godinu i da i dalje ulaže napore na pronalaženju investitora za pokretanje proizvodnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: