Zagreb i Beograd o povlačenju tužbi

Zagreb, Beograd -- Novoizabrani hrvatski predsednik Ivo Josipović najavio je mogućnost povlačenja tužbe protiv Srbije. Beograd za vansudsko rešavanje sporova, poručuje Tadić.

Izvor: B92
Podeli

Prvog dana nakon što je izabran za predsednika Hrvatske, Ivo Josipović najavio mogućnost povlačenja tužbe Hrvatske protiv Srbije, ukoliko Beograd prihvati uslove Zagreba.

Budući hrvatski predsednik Ivo Josipović objasnio je da tužbu protiv Srbije može povući isključivo Hrvatska vlada.

Prema njegovim rečima tužba je nastala u vreme kada Hrvatska, zbog loših odnosa sa tadašnjom Saveznom Republikom Jugoslavijom, nije mogla na drugačiji način da ostvari svoje ciljeve.

Međutim, bolji odnosi mogli bi da dovedu i do sporazuma.

“Ako bi se okolnosti još popravile. Danas postoji ozbiljna suradnja na pronalaženju sudbine nestalih, danas je počeo postupak povratka kulturnog blaga, Srbija ima Specijalni sud za ratne zločine koji - po mom profesionalnom uverenju - jer se ja upravo bavim pravom, radi vrlo dobro”, podseća Josipović.

“I Srbija surađjue sa Haškim sudom uz jedan veliki nedostatak - Srbija mora rešiti pitanje Mladića i Hadžića. Ako bi se ciljevi koje smo postavilu mogli ostvariti na drugi način ne znam zašto bi se tužili”, kaže novoizabrani predsednik Hrvatske.

Čestitajući Ivi Josipoviću na pobedi, predsednik Srbije Boris Tadić pozvao je novog predsednik Hrvatske da zajedno rade na uspostavljanju evropskih normi na prostoru zapadnog Balkana i očuvanju mira i stabilnosti u regionu.

U čestitki koju je uputio Josipoviću, Tadić je povodom tužbe i kontratužbe pred Međunarodnim sudom pravde ponovio stav Srbije, da je nekorisna svaka konfrontacija država i naroda.

”Uputnije je da se svi takvi sporovi rešavaju vansudskim postupcima, a u redovnim sudovima zaštite prava žrtava, koje ne smeju ostati zaboravljene”, poručio je Tadić.

“Ne postoji kolektivna krivica i svaki zločinac ima svoje ime i prezime. Zločinci moraju biti kažnjeni za svoja nedela zbog žrtava i njihovih porodica i zbog pomirenja naroda na Balkanu”, navodi predsednik Srbije.

Rešenje za spor između Hrvatske i Srbije, bivši ambasador u Zagrebu i predsednik Foruma za međunarodne odnose Milan Simurdić vidi u pregovorima.

Slična se mišljenja mogu čuti i u hrvatskoj javnosti, pa tako urednik "Slobodne dalamacije" Vladimir Matijanić smatra da današnja izjava Josipovića nije blef, već da bi predstavlja mudar potez.

“Josipović je inače u kampanji za potrebe privlačenja nekakvog desnijeg biračkog tijela u Hrvatskoj spominjao svoju ulogu u sastavljanju hrvatske tužbe. On je tu zaista imao nekakvu tehničku ulogu“, podseća on.

“Međutim ne smatram da je tip političara koji bi na bilo koji način zatezao odnose na nekakovoj jakoj nacionalističkoj retorici, tako da će i ta njegova uloga u sastavljanju tužbe vjeroatno pasti u drugi plan već sa prvim danima predsjedničkog mandata“, ocenjuje Matijanić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.