Vodostaj reka i dalje u porastu

Najveća opasnost od izlivanja reka preti na Savi, a kritični dani biće sreda i četvrtak, kaže ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 11.01.2010.

10:08

Default images

"Zajedno sa predstavnicima lokalne samouprave učvršćuju se bedemi, obrambeni nasipi na velikim rekama, kako bi se sprečilo da budu ugrožena naselja, odnosno ljudi i njihova imovina", kazao je Dačić nakon sastanka sa predstavnicima sektora MUP-a za vanredne situacije.

Prema rečima načelnika sektora za vanredne situacije Predraga Marića kada je reč o vodostaju Save najugroženije su dve lokacije u blizini Šapca, selo Rovnik i jedno prigradsko naselje.

"Očekujemo da bedemi izdrže učinićemo sve da se i tako desi. Na lice mesta smo uputili specijalističke timove za spasavenje u slučaju poplava, iz Beograda i Novog Sada, kao i dodatne vatrogasne-spasolačke jedinice. Očekujemo da po potrebi bude upućen i dodatni broj ljudi", kazao je Marić.
Sava se u Beogradu izlila iz korita (Beta)
Ministar Dačić poručio je da će svi resursi sektora za vanredne situacije, ali i pripadnici zandarmerije i helikopterske jedinice, biti angažovani kako bi se sprečilo izlivanje reka i predupredile posledice.

Prema rečima načelnika sektora za vanredne sitauacije na svim rekama u Srbiji svuda se beleži porast vodostaja.

"Osim prigradskih i neurbanizovanih naselja, kao i nekih nebranjenih područja gde nema stambenih objekata situacija je pod kontrolom. Ne očekujemo da dodje do izlivanja reka, ali redovno ćemo pratiti situaciju narednih dana", kazao je Marić.

U naredna četiri dana i vodostaji na Drini i Tisi biće u porastu, a zatim će uslediti opadanje.

Pomoćnik načelnika Sektora MUP-a za vanredne situacije Ivan Baras kaže za B92 da Drina i Sava u području Šapca beleže blagi rast, ali naseljena mesta nisu ugrožena.

Sava se izlila nedaleko od Šapca u mestu Provo i u području Sremske Mitrovice kod sela Hrtkovci, takođe u nebranjenoj zoni, dodao je Baras.

On je objasnio da pripadnici Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, preduzeća Srbijavode, lokalne samouprave grada Šapca i nadležnih državnih službi stalno prate stanje na terenu.

"Nezahvalno je davati prognoze, ali mehanizacija je u pripravnosti, pripremaju se džakovi sa peskom i bedemi se već ojačavaju na mestima gde je to potrebno", naveo je Baras.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: