Sa Josipovićem brže u EU

London -- Pobeda Ive Josipovića na predsedničkim izborima u Hrvatskoj ubrzaće pregovore za članstvo te zemlje u Evropskoj uniji, ocenili su svetski mediji.

Izvor: FoNet, Tanjug
Podeli

Listovi ističu da je Josipović pridobio dosta birača obećavši pravdu i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala i napominju da je odziv birača u drugom krugu bio veći nego u prvom. Svetski mediji ocenjuju da je sudbina Josipovićevog protivkandidata i gradonačelnika Zagreba Milana Bandića neizvesna posle poraza.

Britanski "Fajnenšel tajms" piše da bi pobeda Josipovića trebalo da olakša pristupanje Hrvatske EU, pošto se očekuje da će podržavati, a ne dovoditi u pitanje uslove koje kandidatima postavlja Brisel.

Američki "Njujork tajms" navodi da je Josipović "novajlija u višim ešalonima političke vlasti" i da ima "neokaljanu karijeru, što je bonus u očima Hrvata umornih od istih političkih ličnosti, obično okaljanih aferama i intrigama".

"Vašington post" ocenjuje da je glasanje predstavljao test hoće li Hrvatska zadržati prozapadni smer i borbu protiv korupcije, dok "Biznis vik" prenosi da će pobeda Josipovića ubrzati pregovore za članstvo Hrvatske u EU.

Austrijska novinska agencija APA ocenila je da su se građani Hrvatske, izborom Josipovića, odlučili za ozbiljniju i sa EU kompatibilniju varijantu, kao i da se očigledno veruje da će on dobro predstavljati svoju zemlju i da će podstaći prijem u EU.

Za Bandića se verovalo da će pre doneti probleme zemlji zbog populističkog i rustikalnog nastupa, koji je uz to efikasan, dodaje APA, ističući da Josipovića ne bije negativan glas.

Agencija napominje da je Josipović uživao podršku i aktuelnog predsednika Stjepana Mesića.

Nemačka državna televizija ARD ističe da je Hrvatska izabrala "državničkijeg" i "kompatibilnijeg EU" kandidata, uz zaključak da bi budući dvojac na čelu države Jadranka Kosor - Ivo Josipović mogao biti "dobar tandem".

Mediji u Sloveniji ocenjuju da pobeda Josipovića nad Bandićem znači "promenu generacija" u Hrvatskoj, da su izbori predstavljali referendum na kome se biralo "između Evrope i Balkana", kao i da su birači pokazali političku zrelost.

"Delo" ukazuje da se odlaskom Mesića neće mnogo izgubiti jer Josipović "obećava drugačiji stil vladanja".

Dnevni listovi u BiH navode da su Hrvati odlučili da "izaberu novo lice", a mostarski "Dnevni list" konstatuje da je Bandić najveći gubitnik među svima koji su se nadmetali za predsednika i da mu je sada znatno oslabljena pozicija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.