Političke stranke o kandidaturi

Vladajuća koalicija smatra podnošenje kandidature za članstvo u EU pozitivnim korakom, dok pojedinci iz opozicije ističu da je taj potez preuranjen.

Izvor: B92

Utorak, 22.12.2009.

09:23

Default images

Stranke vladajuće koalicije podnošenje kandidature za punopravno članstvo Srbije u Evropskoj uniji vide kao siguran znak da je Srbija nepovratno na putu ka Evropskoj uniji, uz neophodne reforme.

"To znači da se Srbija obavezala da će u narednom periodu uraditi ogroman posao koji je pred nama, a to je usaglašavanje svih standarda sa standardima EU, prihvatanje evropskih vrednosti za koje smo se mi nedvomisleno ovim činom opredelili", ističe šefica poslaničke grupe “Za evropsku Srbiju” Nada Kolundžija.

Šef poslaničke grupe Socijalistička partija Srbije-Jedinstvena Srbije Branko Ružić ocenio je da je podnošenje kandidature za članstvo logičan sled svih aktivnosti, koje je Srbija u prethodnom periodu učinila na putu evropskih integracija.

"Ima još mnogo uslova koji stoje pred nama kako bi jednog dana, nadam se u što skorijem vremenu, postali ravnopravni članovi te velike evropske porodice", rekao je Ružić.

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak ističe da pridruživanje EU ne znači samo promenu niza zakonskih normi.

“Reč je o promeni kompletnog vrednosnog sistema, a to je ono sa čime će biti najviše problema. Pozdravljamo sve ovo, ali nismo bog zna kako impresionirani", naveo je Čanak.

Zamenik predsednika Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić očekuje da će kandidatura Srbije za članstvo u EU biti prihvaćena, iako, kako kaže, još ne postoji saglasnost svih zemalja pa čak ni u Evropskoj komisiji.

Na konferenciji za novinare, Vučić je ocenio da je pravo vreme za podnošenje kandidature onda kada se obezbedi saglasnost unutar Evropske komisije, ali je dodao da se nada da će Evropa imati razumevanja za volju građana Srbije. Vučić je ocenio da je vlast pokušala da iskoristi podnošenje kandidature u marketinške svrhe, ali i zbog unutarstranačkih i vanrednih izbora u Srbiji, za koje smatra da će se održati naredne godine.

Prema njegovoj oceni, za put ka Evropi najzaslužniji su građani Srbije koji su tome doprineli svojim odricanjem i jasno iskazanom voljom da se tim putem ide.

Šef poslaničke grupe Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović ocenio je da podnošenje kandidature za članstvo u EU obavezuje predsednika Srbije Borisa Tadića i vladajuću koaliciju na evropsku politiku, a ne evropsku demagogiju.

"Dan kada će Srbija zvanično podneti zahtev za članstvo u EU je divan dan za Srbiju i za generacije koje su ostale u njoj, verujući da je ovde moguće integrisati vrednosti koje prepoznaju u modernoj Evropi", rekao je Jovanović novinarima u Skupštini Srbije.

"Moja poruka predsedniku Tadiću je da ta kandidatura obavezuje i njega i njegovu stranku, njegovu vladajuću koaliciju na evropsku politiku, ne na evropsku demagogiju, ne na ono što se nažalost i previše u proteklih godinu dana radi u Srbiji", rekao je Jovanović.

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Dragan Todorović rekao je da je podnošenje kandidature Srbije za članstvo u EU marketinški potez od kojeg građani, kao i u slučaju vizne liberalizacije, neće imati nikakave koristi.

"Činjenica je da će Srbija u EU eventualno ući 2016. ili 2017. godine. Ovo danas je obmana građana da im se ulazak u EU učini bržim", rekao je Todorović novinarima u parlamentu.

Prema njegovim rečima, vlastima u Srbiji cilj ne treba da bude članstvo u EU, već da u sopstvenoj zemlji stvori uslove za bolji život građana.

Iz narodnjačke koalicije o kandidaturi se oglasila samo Nova Srbija koja kaže da će i Srbija poput Hrvatske imati velikih problema na putu evropskih integracija.

Potpredsednica Nove Srbije Dubravka Filipovski kaže da ostaje otvreno pitanje šta će zvaničnici Srbije reći kada se bude postavilo pitanje koje su nam granice i koliko ima stanovnika Srbija.

"Podnošenje kandidature je pozitivan korak sa stanovišta korišćenja pretpristupnih fondova i daljih integracija Srbije, ali smatramo da je ova kandidatura preuranjena i u službi unutrašnje propagande vladajuće koalicije", rekla je Filipovski.

Posle podnošenja kanidature, zahtev za dobijanje statusa kandidata biće stavljen na dnevni red sastanka Saveta ministara EU, a ukoliko ga podrže ministri svih 27 zemalja članica EU, biće prosleđen Evropskoj komisiji.

Komisija će nakon toga Srbiji proslediti opsežan upitnik, a odgovor o prihvatanju kandidature sledi pošto država koja želi status kandidata odgovori na 1000 pitanja iz upitnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: