Fratini: Vrata otvorena za Srbiju

Ministar spoljnih poslova Italije Franko Fratini kaže da su Srbiji, ukidanjem viza, otvorena vrata ka Evropi i poručuje da će ta vrata i ostati otvorena.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 21.12.2009.

17:57

Default images

"Moja zemlja je bila i još uvek je najverniji advokat ideje da se Srbiji omogući da što pre postane članica EU. Ovo nije kraj priče", izjavio je Fratini posle susreta sa potpredsednikom Vlade Srbije Božidarem Đelićem i s 50 građana koji su, u okviru projekta "Evropa za sve", doputovali u dvodnevnu posetu Rimu.

Šef italijanske diplomatije je istakao da će njegova država nastaviti da podržava Srbiju u procesu evropskih integracija, ali je dodao da je brzina integrativnih procesa u rukama Beograda.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić je rekao da su vlasti u Beogradu svesne da će za svaki sledeći korak u procesu evropskih integracija biti neophodan konsenzus svih članica EU.

"Naš put ka EU neće biti ni brz, ni lak. Ali, kao što smo pokazali kroz jednostranu primenu Prelaznog trgovinskog sporazuma i reforme za beli šengen, Srbija je spremna da obavi svoj deo posla", rekao je Đelić.

On je dodao da je nekim državama trebalo oko dve godine od podnošenja kandidature do sticanja statusa kandidata i izrazio uverenje da je Srbija spremna da taj put pređe dosta brže.

Đelić je istakao da sva ministarstva u Srbiji već uveliko spremaju odgovor na upitnik koji će joj EU tek dostaviti.

On je zahvalio šefu italijanske diplomatije na dosadašnjoj podršci koju je pružao Srbiji u procesu evropskih integracija i najavio da će sutra u Stokholmu biti u delegaciji koja će, predvođena predsednikom Borisom Tadićem, predati kandidaturu za članstvo u EU.

Fratini i Đelić, koji je i ministar nauke i tehnološkog razvoja, potpisali su danas i Memorandum o naučnoj saradnji dveju zemalja.

Đelić je susret u italijanskom Ministarstvu spoljnih poslova iskoristio i da poželi brzo ozdravljenje predsedniku Vlade Italije Silviju Berluskoniju.

Učesnici projekta "Evropa za sve" su boravak u Rimu započeli danas posetom parlamentu Italije, gde je goste iz Srbije primio član Odbora za spoljne poslove Đorđo Dimalfa.

Grupa putnika iz Srbije, predvođena vicepremijerom Đelićem, imala je priliku da vidi neke od najvećih znamenitosti Rima, kao što su Koloseum, Panteon, fontanu Di trevi i Palatin.

Putnici iz Srbije će sutra, drugog dana boravka u Rimu, posetiti Vatikan, a pred kraja dana će krenuti put Berlina.

Učesnici projekta "Evropa za sve" su građani starosti između 20 i 70 godina, kojima je ovo prva poseta nekoj od zemalja EU, a posle Brisela i Rima, posetiće Berlin i Pariz.

Srećnih 50 putnika izabrani su kao zaslužni građani koji su svojim postupkom, delom, uspehom, inventivnošću, moralnošću ili hrabrošću, zadužili zajednicu u kojoj žive.

Projekat su organizovali kabinet vicepremijera Đelića i Evropski pokret u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: