Trojica uhapšenih, vođe na slobodi

Vođe navijačke grupe “Alkatraz“ nisu među trojicom uhapšenih zbog pretnji smrću Brankici Stanković. Fudbalski klub Partizan osudio nasilje.

Izvor: B92

Petak, 18.12.2009.

00:12

Default images

Posle pretnji smrću koje su autorki emisije “Insajder” Brankici Stanković javno sa tribine uputili navijači Partizana, MUP je tokom noći i jutra uhapsio tri osobe za koje se sumnja da su na utakmici Partizan-Šahtjor skandirale ”Otrovna si kao zmija, proći ćes k’o Ćuruvija“.

Državni vrh okupljen u Savetu za borbu protiv nasilja na sportskim priredbama i ombudsman deklarativno osuđuju nasilje. Od nasilja se ograđuje i FK Partizan. Međutim, vođe i kreatori pretnji i dalje su na slobodi.

Među trojicom navijača koji su uhapšeni ne nalaze se vođe navijačke grupe “Alkatraz” koja je vodila navijanje tokom cele utakmice Partizan-Šahtjor.

Miloš Radisavljević – Kimi, jedan od vođa “Alkatraza”, navijačima na južnoj tribini stadiona bacio je lutku koja je simbolično predstavljala Brankicu Stankovic.

Navijači su se lutkom dobacivali i udarali je pesnicama, pevajući ”Otrovna si kao zmija, proći ćes k’o Ćuruvija“.

U “Insajderu” je prikazano kako navijačke grupe zapravo ne prave nijednu akciju bez odobrenja vođe, pa je i tako i ova akcija morala biti isplanirana.

Ministar policije Ivica Dačić ponovio je danas da se pretnje neće tolerisati.

“Vi dobro znate naš stav da niko u ovoj državi nikome ne sme da preti i svako, što se tiče Ministarstva unutrašnjih poslova, biće najoštrije sankcionisan i priveden pravdi”, poručuje Dačić.

Dok ministar obećava nova hapšenja, u upravi Fudbalskog kluba Partizan i dalje se nalazi fukcioner Socijalističke partije Srbije Branko Ružić. On je za B92 deklarativno osudio nasilje.

“Uprava Fudbalskog kluba Partizan, koliko mi je poznato, a to bi trebalo da bude i Vama poznato, je uvek imala za konstantu to da osuđuje bilo kakvu vrstu nasilja. I, u svakom slučaju, mislim da je to obaveza svake odgovorne uprave”, kaže Ružić.

Danas je prenje osudio i Savez za borbu protiv nasilja na sportskim priredbama. Članica Saveta, ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić-Marković, smatra i da političari ne treba da budu u upravama velikih klubova.

“Ima mojih kolega koji su u malim klubovima, lokalnim i amaterskim i njima pomažu da opstaju, ali ima kolega koje su u velikim klubovima i možda bi ti veliki klubovi mogli da se snađu i bez političara. Važno je reći da moje mnoge kolege ovo osuđuju, oni koji su sa mnom u Savetu”, kaže Samardžić-Markovićeva.

Inače, uprave sportskih klubova do danas nisu bile spremne da se jasno ograde od nasilja koje se propagira na tribinama stadiona.

FK Partizan medijima je prosledio saopštenje u kojem pretnej smrću Brankici Stanković naziva aktom nasilja, koje neće tolerisati.

"Radi se o zloupotrebi sportske priredbe i svima koji su u tomeučestvovali nije mesto na sportskim borilištima", navodi se u saopštenju.

Međutim isti ti navijači imaju i svoje predstavnike u Skupštini kluba.

Podsetimo navijačka grupa “Alkatraz” već nedeljama skandira na tribinama uvrede autorki “Insajdera”, a na košarkaškoj utakmici Partizan-Efes pre nedelju dana u skandiranju kojim oni poručuju državnim institucijama da im ništa ne mogu pridružili su se i košarkaši Partizana.

Vođe navijačke grupe “Alkatraz” su Nikola Dedović, Miloš Radisavljević, Đorđe Prelić, Ljubomir Marković i Aleksandar Vavić.

Nekoliko pripadnika i dvojica vođa, Prelić i Marković, osumnjiceni su, između ostalog, za ubistvo Brisa Tatona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

140 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: