Problemi na samitu o klimi?

Na samitu u Kopenhagenu iskrsli su problemi pošto su procurele informacije da bogate zemlje žele da izbegnu odgovornost u smanjivanju emisije štetnih gasova.

Izvor: Beta

Sreda, 09.12.2009.

13:22

Default images

Londonski “Gardijan” piše da su zemlje u razvoju ljutito reagovale na procurele dokumente koji pokazuju da će se od svetskih lidera iduće sedmice tražiti da potpišu sporazum koji daje veća ovlašćenja bogatima, dok će istovremeno uloga UN u svim budućim pregovorima o tom problemu biti znatno umanjena.

Istovremeno, dodaje “Gardijan”, sporazum čiji sadržaj je otkrio upravo taj list, predstavlja znatno odstupanje od načela iz Protokola iz Kjotoa prema kojima se od bogatih zemalja zahteva da preduzmu odlučnu i obavezujuću akciju u pogledu smanjenja ispuštanja štetnih gasova u atmosferu, dok siromašne zemlje nemaju tako veliku obavezu da deluju.

Aktivisti su takođe ljutito reagovali na taj tekst danske vlade u kojem se sažimaju svi elementi o kojima se raspravljalo dve godine uoči skupa u Kopenhagenu.

Endi Atkins iz organizacije “Prijatelji Zemlje” kaže da dokument pokazuje da bogate zemlje pokušavaju da izbegnu sopstvenu odgovornost za globalno otopljavanje, piše BBC.

"Bogate države žele da plate siromašnim zemljama da smanje emisiju štetnih gasova umesto da one same to urade kod kuće kao što naučnici kažu da je neophodno i to za najmanje 40 odsto", rekao je Atkins.

On dodaje da se u dokumentu ne pominju kvote. "Samo navodi da je cilj da se spreči povećanje prosečne temperature za dva stepena Celzijusa, a ne kaže se i šta bogate zemlje treba da urade da bi se to i ostvarilo. Sve to je veoma opasno", smatra Atkins.

Pored toga, kineski delegati su rekli da su ponude Amerike, Evrope i Japana o smanjivanju štetnih gasova daleko ispod onoga što je potrebno da bi se sprečile klimatske promene.

Konferencija o klimi koja se održava pod pokroviteljstvom UN, traje do 18. decembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: