Zabrinuti zbog pretnji "Insajderu"

Evropske institucije zabrinute su zbog pretnji novinarima u Srbiji i podržale su reakciju policije zbog pretnji novinarki B92.

Izvor: B92

Sreda, 09.12.2009.

12:25

Default images

Misija OEBS, delegacija Evropske komisije i kancelarija Saveta Evrope u Beogradu zabrinuti su zbog pretnji autorima emisije “Insajder”. "Suzbijanje glasova novinara ima obeshrabrujući uticaj na razvoj demokratije, za koji je potrebna atmosfera bez zastrašivanja", ocenjuje se u zajedničkom saopštenju povodom napada i pretnji upućenih novinarki B92 Brankici Stanković.

Tri institucije pozdravile su napore policije u zaštiti lične bezbednosti Brankice Stanković i drugih novinara i poručile vlastima u Srbiji da privedu odgovorne i nastave da sprovode mere na uspostavljanju bezbednog okruženja za novinare.

SEEMO osudio pretnje

Medijska organizacija za jugoistočnu Evropu osudila je pretnje novinarki B92 Brankici Stanković i njenom timu izveštača koji rade za emisiju "Insajder".

"SEEMO, članica Međunarodnog instituta za štampu (IPI), oštro osuđuje ozbiljne i ponovljene pretnje Brankici Stanković i njenom timu, kojima je prećeno smrću zbog izveštavanja o aktivnostima vođa ekstremnih fudbalskih navijača", kaže se u saopštenju.

U saopštenju se podseća da su pretnje novinarki B92 usledile samo nekoliko dana posle posete misije SEEMO-a Beogradu, od 1. do 3. decembra, tokom koje je ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao da je odlučan da štiti novinare od verbalnih i fizičkih napada.

SEEMO podseća da je Stankovićeva dobitnica nagrade SEEMO-a "Erhard Busek" za bolje razumevanje za 2008. godinu, a da je njen izuzetan novinarski rad doprineo boljem razumevanju i uklanjanju barijera među narodima jugoistočne Evrope.

"Tokom rada ona je uvela nove i poboljšane standarde profesionalizma u srpsko novinarstvo i u svojoj televizijskioj emisiji pokrenula važne teme koje su ili bile skrivane ili zanemarene od strane srpskih vlasti", ocenjuje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: