Batut: 426 obolelih od novog gripa

U Srbiji je do sada laboratorijski potvrđena 426 slučajeva novog gripa, a registrovan je 31 smrtni ishod od te vrste gripa, saopštio je Institut "Batut".

Izvor: Tanjug

Utorak, 08.12.2009.

17:21

Default images

Poslednja dva smrtna ishoda registrovana su 6. decembra, kod pacijenta sa hroničnim metaboličkim oboljenjem iz Kragujevca koji je bio hospitalizovan na Infektivnoj klinici KC Kragujevac i kod odojčeta sa imunodeficijencijom iz Aranđelovca, koje je bilo hospitalizovano u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Beogradu.

Na bolničkom lečenju nalazi se 575 osoba sa oboljenjima sličnim gripu, od kojih je 21 osoba priključena na respirator, a od ukupnog broja obolelih 72 slučaja obolevanja dovode se u vezu sa putovanjem.

U periodu od 26. oktobra do 7. decembra potvrđena su 293 slučaja obolevanja od gripa izazvanog novim tipom virusa A (H1N1)i to na teritoriji Beograda, Novog Sada, Niša, Čačka, Kraljeva, Paraćina, Pančeva, Pirota, Požege, Užica, Ćuprije, Sremske Mitrovice, Smedereva, Kragujevca, Kruševca, Šida, Kosovske Mitrovice, Leskovca, Vranja, Valjeva, Arilja, Bajine Bašte, Kikinde, Ade, Sombora, Bele Crkve, Golupca, Alibunara, Priboja, Valjeva, Bačke Palanke i Požarevca.

Najveći broj laboratorijski potvrđenih slučajeva u ovom periodu su osobe uzrasta od 30 do 64 godine.

Na osnovu utvrđenog povećanja učestalosti oboljenja sličnih gripu i na osnovu potvrde pandemijskog soja virusa gripa, prijavljene su epidemije među stanovništvom Južnobačkog, Južnobanatskog, Severnobanatskog, Sremskog i Zapadnobačkog okruga, Kraljeva, Požege, Užica, Paraćina, Čačka, Ivanjice, Beograda i epidemije u školskim kolektivima u Nišu, Kragujevcu i Leskovcu.

U područjima zahvaćenim epidemijom preduzete su sve mere za sprečavanje i suzbijanje gripa, predviđene Planom aktivnosti u toku pandemije gripa.

Na predlog Instituta za javno zdravlje Srbije, ministar zdravlja je 11. novembra proglasio epidemiju pandemijskog gripa sa predlogom mera koje se odnose na obavezno učešće svih zdravstvenih ustanova, pravnih lica i građana, vanredni epidemiološki nadzor, zabranu okupljanja i vanrednu imunizaciju.

Najefikasnije mere prevencije i suzbijanja gripa su opšte mere zaštite, kao što su držanje odstojanja od najmanje jednog metra od drugih osoba, higijena disajnih puteva (pokrivanje nosa i usta prilikom kašljanja i kijanja papirnatom maramicom koju odmah treba nakon upotrebe baciti, a ruke oprati tekućom vodom i sapunom), higijena ruku i provetravanje prostorija u kojima se boravi.

Putnici u međunarodnom saobraćaju koji se vraćaju iz tih zemalja, ili su bili u kontaktu sa osobama koje su na bilo koji način bile izložene infekciji, treba da aktivno prate svoje zdravstveno stanje.

Ukoliko se u roku od sedam dana od povratka javi povišena temperatura iznad 38 stepeni Celzijusa, praćena tegobama u organima za disanje, neophodno je da se jave telefonom izabranom lekaru od koga će dobiti sva potrebna uputstva, navodi se u saopštenju Batuta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: