EPA može i bez zakona u Kongresu?

Američka Agencija za zaštitu čovekove okoline (EPA) zvanično je proglasila da emisije gasova s efektom staklene bašte nanose štetu zdravlju ljudi.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 07.12.2009.

22:14

Default images

To bi moglo da omogući agenciji da reguliše emisije tih gasova i bez donošenja zakona u Kongresu. Analitičari su ocenili da stav EPA unosi izvestan optimizam u dvonedeljne pregovore, na kojima učesnici iz oko 190 zemalja sveta treba da postignu dogovor o globalnom klimatskom sporazumu, prenele su agencije.

"Ova odluka je veoma značajna jer, ukoliko Senat ne odobri zakon (o emisijama), američka administracija ima ovlašćenje da reguliše (tu oblast)", izjavio je u Kopenhagenu direktor sekretarijata Ujedinjenih nacija za klimatske promene, Ivo de Ber.

S druge strane, američke poslovne grupacije ukazuju da je ova odluka EPA, koja bi mogla da utiče na regulisanje nivoa gasova koje ispuštaju automobili, potencijalna pretnja za interese američke ekonomije i većeg zapošljavanja, u vreme kada ta zemlja izlazi iz duboke recesije.

Američki ministar energetike Stiven Ču je, pak, ocenio da će ta odluka na kraju doneti korist američkoj industriji, preneo je Rojters.

"Živećemo u kooperativnom svetu s ograničenim emisijama ugljenika", rekao je Ču i dodao da "SAD imaju mogućnost ili da predvode u razradi tih novih tehnologija koje nam mogu obezbediti potrebnu energiju s niskim emisijama ugljenika, ili da slede druge zemlje. Ukoliko bismo bili predvodnici, to bi doprinelo našem ekonomskom prosperitetu".

Obama, koji je borbu protiv klimatskih promena stavio na vrh svojih prioriteta, planira da se prudruži konferenciji u Kopenhagenu krajem iduće sedmice, ali je postojala bojazan da tamo stigne "praznih ruku", zbog zastoja u donošenju zakona o klimi u Kongresu.

Očekuje se da će se Obama u Kopenhagenu obavezati da će SAD, drugi po veličini emiter gasova s efektom staklene bašte na svetu posle Kine, skresati njihov nivo za 17 odsto do 2020. u odnosu na 2005.

SAD su jedine među industrijalizovanim zemljama sveta bile van važećeg Protokola iz Kjota kojim se ograničavaju emisije štetnih gasova do 2012. godine.

Obama se zalaže za donošenje zakona o klimi

Američki predsednik Barak Obama zalaže se za donošenje zakona u SAD o klimatskim promenama, rekao je portparol Bele kuće Robert Gibs.

On je kazao da Obama "i dalje veruje da je najbolji način da se napreduje (kada se radi o klimatskim pitanjima) kroz zakonske okvire".

Gibs je dodao da je današnja deklaracija američke Agencije za zaštitu životne sredine (EPA) o opasnostima koju donose štetni gasovi donesena u roku koji joj je propisao Vrhovni sud 2007. godine.

EPA je u danas objavljenoj deklaraciji saopštila da emisija štetnih gasova koji su odgovorni za klimatsko zagrevanje planete predstavlja pretnju za opšte zdravlje.

Direktorka agencije Liza Džekson izjavila je da agencija "ima dozvolu i primorana je da uloži realne napore" kako bi se ograničila emisija gasova koja stvara efekat staklene bašte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: