Pitanja "Insajdera" bez odgovora

Ni četiri dana nakon emitovanja “Insajdera“, nema odogvora zašto još nema pravosnažnih presuda u brojnim procesima protiv vođa navijačkih grupa.

Izvor: B92, FoNet

Ponedeljak, 07.12.2009.

08:37

Default images

Predsednica društva sudija Srbije Dragana Boljević izjavila je da više od stotinu krivičnih prijava koje je poslednjih godina policija podnela protiv vođa nekoliko huliganskih grupa između ostalog nije procesuirano zbog toga što postoji loša komunikacija između policije, tužilaštva i suda.

U emisiji “Insajder” po prvi put na jednom mestu prikazane su fotogradije i imena vođa pojedinih navijačkih grupa, brojna krivična dela za koja se terete i činjenica da za nijedan od tih postupaka nema pravosnažne presude.

Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević kaže da najveći broj suđenja dugo traje jer je okrivljeni nedostupan, najčešće zbog toga što je u begu.

Međutim, u pozadini toga je loša komunikacija između policije, tužilaštva i suda, ali i činjenica da ne postoiji jedinstvena evidencija, niti organ koji bi se time bavio, kaže Boljevićiva.

"Kad sud dobije neki zahtev za sprovođenje istrage ili optužnicu, on pribavlja izveštaj iz kaznene i prekršajne evidencije. Ali on dobija pravosnažna rešenja i osude, on ne dobija broj krivičnih prijava. Tu važi prezumpcija nevniosti. Sud o tome saznanja nema", kaže ona.

U međuvremenu, pretnje upućene novianrima B92 ne jenjavaju. Naprotiv. Stoga se direktor i glavni i odgovorni urednik B92 Veran Matić obratio javnosti sa zahtevom da država što pre utvrdi i kaže ko stoji iza napada i odgovorne izvede pred lice pravde.

Matić strahuje da pretnje koje su upućene nakon izjava predsednika Tadića i drugih državnih činovnika da to neće dozvoliti, samo pokazuje da se oni i dalje osećaju sigurnim.

“Mi ćemo svaki dan tražiti da oni koji prete budu najhitnije otkriveni, procesuirani na najefikasniji nacin, a ne sa sedmodnevnim kaznama zatvora u Padinskoj skeli i puštanjem na slobodu”, poručuje on.

U znak podrške, B92 je posetio i ministar kulture Nebojša Bradić. On očekuje reakciju svih državnih organa, pa i Vlade Srbije i Saveta za nacionalnu bezbednost.

"Ulicama naših gradova hodaju grupe koje su nasilničke, grupe koje imaju fašisoidne pretpostavke i to treba da prestane. U tom smislu mi očekujemo, kao i u ranijim slučajevima, da će ministasrtvo policije i sudovi reagovati i da će se ovi procesi nastaviti u domenu procesuiranja tamo gde treba da budu", rekao je Bradić.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar nauke Božidar Đelić, povodom pretnji autorima “Insajdera”, ocenio je da je država na ozbiljnom testu, jer je njen zadatak da izvede huligane pred lice pravde.

Đelić je u "Utisku nedelje" istakao da huligani nemaju nikave veze sa sportom.

"Nije sport kada zabijaš raketu u lice policajcu, niti kada napraviš strašnu ljudsku i državnu štetu, kada ubiješ Francuza koji je prijatelj i ostao je duže u Beogradu zato što je zavoleo ovu zemlju. Nije nikakvo čojstvo što napadaš novinara koji kaže istinu. Mi smo sada na testu i moramo te ljude da uhvatimo i da izađu pred lice pravde", istakao je Đelić. Novinarki B92 Brankici Stanković i ekipi "Insajdera", putem Interneta upućeno je više pretnji posle emitovanja emisije koja se bavila navijačkim grupama, njihovim organizatorima, napadima u kojima su učestvovale i pozadinom tih incidenata.

B92 je povodom pretnji autorima "Insajdera" pozvao državne organe da pronađu počinioce i zaštite novinare.

UNS poziva nadležne da reaguju

Udruženje novinara Srbije pozvalo je policiju i nadležne organe da zaštite autorku i novinarski tim emisije "Insajder" i da u najkraćem roku saopšte rezultate istrage.

U saopštenju se navodi da su pretnje autorki emisije "Insajder" Brankici Stanković ozbiljne i podseća da se Krivičnim zakonikom od avgusta ove godine novinarstvo tretira kao posao od javnog značaja i predviđaju strože kazne za pretnje i napade na novinare.

"Istraživanjem povezanosti navijačkih grupa i njihovih vođa sa kriminalom, pokazana je novinarska hrabrost i otvaranje te teme u interesu je javnosti, samih navijača i sportskih klubova", navodi se u saopštenju.

ANEM: Pružiti zaštitu novinarima

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) saopštila je da najoštrije protestuje povodom novih napada na članicu ANEM-a RTV B92, pretnji autorima emisije “Insajder” i novinarima ove medijske kuće.

ANEM traži od nadležnih državnih organa zaštitu ugroženih novinara i hitnu i efikasnu akciju na otkrivanju i procesuiranju svih onih koji prete autorki "Insajdera" Brankici Stanković i njenom timu, kao i javno saopštavanje rezultata istrage u najkraćem roku.

ANEM podseća i da su posle poruke predsednika Republike Borisa Tadića da država neće tolerisati nasilje i ministra policije Ivice Dačića da je policija preduzela sve mere na otkrivanju osoba koje prete, pretnje novinarima postale samo brutalnije, vulgarnije i primitivnije.

ANEM podseća da su zaposleni na B92 izloženi kontinuiranim pritiscima već gotovo dve godine, da je sve to vreme zgrada u kojoj rade, a često i pojedini novinari, pod fizičkim obezbeđenjem policije.

ANEM izražava punu solidarnost sa kolegama sa B92 i poziva nadležne u Srbiji da, u interesu demokratizacije društva i zaštite slobode izražavanja, omoguće normalne uslove za rad B92 i svih ostalih medija u Srbiji.

Ovi uslovi moraju podrazumevati i pravo da se o stvarima od javnog interesa informiše bez straha za svoj život i život svojih najbližih, navodi ANEM i ističe da su, osim izjava koje su prethodnih dana davali najviši državni zvaničnici, neophodne i konkretne akcije kako bi se nasilje zaustavilo i sprečilo, te traži od nadležnih organa da pokažu svoju sposobnost da se izbore sa nosiocima takvog ponašanja.

"Mreža" osuđuje napade na "Insajder"

Novinari Produkcijske grupe “Mreža“ najoštrije osuđuju sve napade na autore emisije "Insajder" i medijsku kuću B92.

Policijska zaštita nije dovoljna i dobra brana za napade na novinare, ocenjuje se u saopštenju “Mreže“ i poručuje se da odlučna država treba da obezbedi, ne samo fizičku sigurnost novinara, već i povoljan ambijent za istraživačko, profesionalno i hrabro novinarstvo.

Novinari PG “Mreže“ će se, kako se navodi, pridružiti svim akcijama usmerenim na kreiranje takvog ambijenta.

NDNV: Napadi postaju "lov na veštice"

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije osuđuje napade na autore emisije “Insajder“, koji proteklih dana kulminiraju i pretvaraju se u "lov na veštice".

Osuđujemo indiferentnost predstavnika vlasti koji do sada nisu ništa učinili da zaustave ovaj linč, navodi se u saopštenju NDNV.

Čini se da i vlast i građani stoje po strani i posmatraju nasilje nad jednom hrabrom novinarkom i njenom ekipom, dodaje se u saopštenju.

Prema stavu NDNV-a, "ovi napadi žele da zastraše našu koleginicu Brankicu Stanković, ali i sve one koji se usude ukazivati na mračne strane našeg društva i istraživati ih".

Možda nije kasno ukazati da ovo nije samo napad na novinare i medijske slobode, već direktan udarac temeljima civilizacije i države, smatra NDNV.

Prema oceni NDNV-a, pravi je trenutak da cela država, na čelu sa predsednikom i ministrom policije, pokaže da li je u stanju da novinarima, ali i svim građanima obezbedi elementarnu bezbednost i obračuna sa se kriminalom.

Ukoliko nije, upozorava NDNV, onda Srbija ulazi u veoma traumatičan i buran period, pogotovo ako imamo u vidu da postoje jake političke i društvene snage koje praktično podržavaju huligane.

NVO zahtevaju da vlasti zaštite novinare

Nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava u Srbiji pozvale su vlasti da pronađu one koji prete novinarki B92 Brankici Stanković i njenim saradnicima u emisiji "Insajder".

Zahtev za zaštitu novinara i pronalazak onih koji im prete su uputili: Beogradski centar za ljudska prava, Centar za mir i demokratiju, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Fond za humanitarno pravo, Građanska inicijativa, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Inicijativa mladih za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava i Žene u crnom.

"Podsećamo da je sloboda javne reči temelj svakog demokratskog društva i naglašavamo potrebu za koordinisanom akcijom policije, tužilaštava i sudova usmerenom ka pronalaženju i sankcionisanju pojedinaca i grupa koje iznose teške pretnje i uvrede", navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: