B92: Država da zaštiti novinare

B92 osuđuje pretnje autorima "Insajdera" i apeluje na državne organe da pronađu počinioce i zaštite novinare.

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.12.2009.

00:05

Default images

Napadi na B92 i pretnje autorima emisije “Insajder” Televizije B92 postali su još intenzivniji i brutalniji i ne smiruju se ni nakon što je predsednik Republike Boris Tadić poručio da država neće tolerisati nasilje huligana i kriminalaca.

Tadić je izjavio da je država preduzela sve mere zaštite novinara i najavio da će državni organi reagovati u skladu sa zakonom, uhapsiti i procesuirati svakog ko ugrožava tuđe živote.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je policija preduzela sve mere na otkrivanju osoba koje prete.

Pronalaženje počinilaca i njihovo oštro kažnjavanje zatražila je i ministarka pravde Snežana Malović.

Do najnovijeg talasa pretnji, posebno na društvenim mrežama na Internetu, ali i u formi grafita na beogradskim zidovima, u kojima se autorima emisije “Insajder” preti silovanjem, klanjem, ubistvom, došlo je nakon emitovanja prve epizode serijala pod naslovom “(Ne)moć države”, o vođama ekstremnih navijačkih grupa čiju je zabranu nedavno zahtevao republički javni tužilac.

U ovoj emisiji javnost je upoznata sa sadržajem preko stotinu prijava koje je protiv vođa navijačkih grupa policija podnosila poslednjih godina, a po kojima, po pravilu nije dolazilo do pravnosnažnih presuda.

Do ovih podataka redakcija je došla isključivo po Zakonu o dostupnosti informacija i kroz ukrštanje podataka predstavljen je javnosti ključni problem, a to je odsustvo reakcije pravosudnog sistema koji nije zaštitio javnu bezbednost građana ove zemlje.

Preteće brutalne, vulgarne i primitivne reakcije pripadnika i simpatizera ovih kriminalaca i nasilnika, posle prve emisije i posle istupa predstavnika države, govore o tome da se i dalje osećaju sigurni, bezbedni od ruke pravde, a poruke pretnje upućuju se i institucijama sistema, demokratskim procesima, otkrivajući i dominantnu ideološku pozadinu tih grupa i pojedinaca, a koja se nalazi u ksenofobičnom rasizmu, antievropejstvu, preziru prema demokratiji, a iz seksističke opsednutosti proizlazi da je reč o sociopatama sa ozbiljnim poremećajima, koje objedinjuje samo jedno - nasilje.

B92 podseća da je naša medijska kuća kontinuirano izložena pretnjama i napadima koji su posebno bili intenzivirani u vreme jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, hapšenja Radovana Karadžića, zakazivanja i neodržavanja Parade ponosa, nedavnih napada na strance i brutalnog ubistva francuskog državljanina Brisa Tatona u centru Beograda, za koje se terete upravo ljudi o kojima je “Insajder” izveštavao.

Napadi na B92 bili su u rasponu od juriša huligana na zgradu, pokušaja njenog paljenja, do fizičkih napada na naše novinare i saradnike, koji su kulminirali teškim telesnim povredama nanetim našem snimatelju tokom izveštavanja sa protesta povodom hapšenja Radovana Karadžića.

Zgradu B92 već duže od godinu i po neprekidno obezbeđuje policija, a neretko su i pojedini naši novinari pod neposrednim policijskim obezbeđenjem.

U takvim uslovima u kojima naši novinari i redakcije rade bespredmetno je pričati o stanju medijskih sloboda u Srbiji. Izjave predsednika Republike, ministra unutrašnjih poslova i drugih najviših državnih funkcionera u kojima poručuju da država neće tolerisati nasilje i da će oni koji stoje iza pretnji i napada biti otkriveni i procesuirani, jesu dobrodošle, ali više nisu dovoljne.

U slučaju napada na B92 ne radi se više o izolovanim incidentima, već o kontinuiranom pritisku kome su zaposleni u ovoj kući izloženi, a kojima javnost svedoči već godinama.

Tu samo fizičko obezbeđenje zgrade i najugroženijih novinara nije dovoljno, jer je jasno da je nemoguće obezbeđivati pedesetak profesionalaca koji svakodnevno moraju da se bave izveštavanjem isto kao što je nemoguće paralelno vršiti permanetno nadgledanje na desetine vođa navijačkih grupa koji se pominju u serijalu “Insajdera”.

Neophodno je da ova država, ako je iskreno opredeljena za demokratske reforme i za evropsku budućnost, napokon utvrdi i kaže ko stoji iza napada na profesionalne medije i da odgovorne izvede pred lice pravde.

B92 apeluje na solidarnost demokratske javnosti, novinarskih i medijskih udruženja, organizacija za zaštitu ljudskih prava, u zemlji i inostranstvu, sa novinarima ove kuće koji su izloženi pretnjama, ali sada posebno i na solidarnost sa našim zahtevima srpskim vlastima da obezbede uslove u kojima će novinari B92, ali i svih drugih medija u Srbiji, moći da izveštavaju javnost o onome o čemu javnost ima interesa da zna, bez straha za svoj život i svoju ličnu bezbednost.

Veran Matić

Direktor i glavni i odgovorni urednik B92

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: