Tadić: Racionalnija vlada korisnija

Predsednik Srbije Boris Tadić smatra da je Srbiji potrebna racionalnija vlada, a možda i novi ustav. Ne treba menjati pobednički tim, smatra premijer Cvetković.

Izvor: B92, Beta

Petak, 04.12.2009.

16:18

Default images

Predsednik Srbije smatra da bi Vlada Srbije sa manje ministarstava bila korisnija. "Treba sagledati da li je rekonstrukcija Vlade moguća, a ona se pre svega tiče smanjenja broja ministarstava", rekao je Tadić u Novom Sadu, posle razgovora sa predsednikom Slovačke Ivanom Gašparovičem i vojvođanskim premijerom Bojanom Pajtićem.

Dodao je da je za rekonstrukciju Vlade neophodna saglasnost svih partnera i naveo da je on, iako se ta problematika ne ubraja u njegove nadležnosti, spreman da da svoj doprinos.

"Potrebno je da se stvore realistični uslovi da do rekonstrukcije vlade i dođe", kazao je Tadić.

Predsednik Srbije Boris Tadić smatra i da je Srbiji "možda" potrebna promena Ustava, ali je ocenio da je za to potreban politički konsenzus.

"Da bi se desila ustavna promena, potreban nam je politički konsenzus. Nama jesu potrebne i političke reforme, a u tom kontekstu možda i ustavne promene", rekao je Tadić.

Tadić je kazao da su potrebne i promene izbornog zakona, kako bi manje stranaka ulazilo u parlament i kako bi i vlada bila manja, u smislu koalicionog sadržaja.

On je ocenio da su se u Srbiji dogodile vrlo značajne unutrašnje reforme, pošto danas praktično postoji konsenzus oko politike evropskih integracija i odbrane Kosova i Metohije.

"Tom konsenzusu pristupila je i Srpska napredna stranka. To je jedna važna unutrašnja reforma koja se desila i ja veoma poštujem taj iskorak te danas opozicione stranke", rekao je Tadić.

Premijer: Ne menjati pobednički tim

Za razliku od predsednika, premijer Srbije je zadovoljan radom ministara u Vladi i na pitanje o eventualnoj rekonstrukciji vlade odgovara da tim koji pobeđuje ne treba menjati.

Cvetković, međutim, najavljuje da će početi razgovore prvo sa svim ministrima zajedno, a potom pojedinačno o izveštaju Državne revizorske institucije o trošenju budžeta za 2008. godinu.
Neæu menjati tim koji pobeðuje - poruèuje predsednik Vlade Srbije (Tanjug)
Pitanje rekonstrukcije Vlade, koju je praktično pokrenuo predsednik Borist Tadić kritikujući rad pojedinih ministara, za premijera Srbije Mirka Cvetkovića večna je tema koja s vremena na vreme dobija svoj vrhunac.

“Ako se pogledaju rezultati Vlade kao tima, koji su ostvareni u ovoj godini i ako je pitanje u vezi sa tim, koje ste postavili, ja mislim da tim koji pobeđuje ne treba menjati”, poručio je on.

Premijer, međutim, najavljuje razgovore o izveštaju revizora koji je ukazao na brojne nepravilnosti u trošenju para iz budžeta.

Zamenik premijera Srbije Ivica Dačić ocenio je, s druge strane, da ministri u Vladi Srbije koji ne rade dobro svoj posao mogu da budu zamenjeni, ali da to ne znači da će "biti rekonstrukcije vlade i preraspodele političkih odnosa".

"Kada je reč o nenamenskom trošenju sredstava, mislim da odgovorni treba da se plaše nekih drugih organa, jer od političara možete da dobijete političke prekore, a to je manje bitno od poziva kod državnih organa i predviđenih kazni", rekao je Dačić.

Međutim kao što se nisu prepoznali u kritici Tadića da ne rade dobro, mninistri tako navode da u njihovim resorima nije bilo zloupotreba.

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Srbije Oliver Dulić tvrdi da za vreme njegovog mandata nije bilo nepravilnosti u trošenju budžeta za 2008. godinu.

"Ono što mene zanima je onaj segment od kada sam ja ministar. Ja vam garantujem da nije bilo nepravlinsti i na to sam veoma ponosan, kao što ih verovatno neće biti i u izveštaju revizora sledeće godine", rekao je on.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Mlađan Dinkić kaže da se oko izveštaja revizora digla velika galama jer je on neselektivno i kako je rekao, u nekim delovima, tendenciozno i netačno prikazan javnosti.

"Što se tiče Ministarstva ekonomije, mi imamo sve uredno, sve po zakonu i spremni smo da raskinemo te ugovore o delu u narednoj godini, već smo počeli da smanjujemo, ali moramo da primimo i neke nove ljude", kaže Dinkić.

"A oni, ako je neko drugi, u drugim ministarstvima, kršio Zakon o javnim nabavkama, ako su zloupotrebljavali novac, pa neka podignu krivične prijave protiv tih ljudi, a ne da se priča po medijima više ovaj-onaj, a niko se ne imenuje, poručuje on.

Međutim, sudeći prema izjavama premijera Cvetkovića, ozbiljnijih sankcija za ministre neće biti.

“Ono što sada sa sigurnošču mogu da kažem jeste da u izveštaju nisu evidentirani prekršaji koji zahtevaju krivičnu odgovornost”, naveo je premijer.

Međutim, predsednik Tadić poručio je večeras da niko ne sme da nipodaštava izveštaj Državne revizorske institucije o realizaciji budžeta.

"Reč je o nezavisnoj instituciji koja postoji da bi kontrolisala druge državne institucije i niko ne sme da ometa rad državnog revizora", rekao je Tadić.

Objasnio je da je prethodnih dana kritikovao pojedina ministarstva pre svega zbog komentara i diskreditacije koje su upućivane na račun DRI.

"Srbija mora da bude jedno uređeno građansko društvo u kojem se sredstva troše na zakonit i transparentan način, a ne diskrecionim pravima pojedinih ministara ili nosilaca državnih funkcija", poručio je Tadić.

Pojedine opozicione stranke, međutim, smatraju da je nakon izveštaja revizora jedino rešenje da se raspišu novi izbori.

Zamenik predsednika Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić ocenio je da "ministri u Vladi Srbije loše rade svoj posao i da bi zbog toga trebalo da snose odgovornost".

“Zamislite Vladu koja vam pojede milion ćevapa. Ima ih, ali gde stigoše!? Gde stigoše toliku rakiju da popiju? Izbori su najbolje rešenje da se prekine sa ovom lakrdijom”, smatra Vučić.

Predsednik odbora za finansije skupštine Srbije Zoran Krasić zakazao je za ponedeljak sednicu na kojoj bi trebalo da bude razmatran izveštaj revizora.

U SRS-u najavljuju da će zbog očiglednog nenamenskog trošenja para zajedno sa DSS-om i Novom Srbijom zatražiti da pre sednice o budžetu bude održana sednica o izveštaju revizora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: