U "Torlaku" sve spremno za vakcinu

Početkom 2010. u potpuno novim pogonima Instituta za imunologiju i virusologiju trebalo bi da počne proizvodnja vakcine protiv gripa, pišu "Novosti".

Izvor: B92

Sreda, 02.12.2009.

01:45

Default images

U odnosu na stari, u kojem je radila centrifuga na paru iz sredine prošlog veka, novi pogon izgleda kao svemirski brod. Vrata se kompjuterski kontrolišu, zidovi su zaobljeni, a na posebnom režimu kontrole je i vazduh, koji i pri ulasku i pri izlasku prolazi kroz specijalne hepa filtere. To sprečava zagađenje u pogonu, ali i izlazak virusa u spoljnu sredinu.

U ovaj novi pogon ulaziće se po posebnom režimu, samo sa autorizacijom. I ne postoji mogućnost, tvrde u "Torlaku", da se istovremeno otvore dvoja vrata u pogonu za proizvodnju. Ispred svakih vazduh spira sve nečistoće sa posetioca.

Dr Ranko Dakić, direktor Instituta, kaže da su se i stručnjaci iz Amerike, koje je u inspekciju poslala Svetska zdravstvena organizacija, uverili da je sve urađeno po najvišim farmaceutskim standardima.

"Rekli su da samo jedan veliki svetski proizvođač antigrip vakcine ima bolji pogon od našeg", rekao je Dakić.

Iz pogona jedinog proizvođača u Srbiji, sa gotovo pola veka iskustva u proizvodnji vakcine protiv gripa, već godinama nije izašla nijedna doza.

Proizvodnja vakcine protiv gripa obustavljena je pre četiri godine, kada je počela rekonstrukcija pogona.

"Tokom probne proizvodnje mi našoj inspekciji i nacionalnoj Agenciji za lekove zapravo treba da pokažemo da znamo da pravimo vakcinu, a uporedo se u tom procesu prikuplja i dokumentacija za registraciju vakcine", objašnjava dr Dakić i dodaje da u novom pogonu mogu da proizvedu šest miliona doza jednovirusne vakcine, kakva je ova protivpandemijska, ili dva miliona doza sezonske.

Bilo bi idealno da se sve što je preduslov za početak proizvodnje završi do kraja februara, kako bi "Torlak" u martu mogao da uđe u redovnu proizvodnju.

U tom slučaju vakcina bi bila završena u avgustu i do sredine oktobra bi mogla da počne vakcinacija.

Institut sada ima dve centrifuge, u novom pogonu može da puni vakcinu u višedozne bočice i u ampule, a u planu je da se sledeće godine gradi i pogon za punjenje vakcine u špriceve.

Za to je Svetska zdravstvena organizacija već dala 1,2 miliona dolara.

Direktor Dakić kaže da u prvoj godini obnovljene proizvodnje ne treba preterivati sa ambicijama, ali planira da se, ipak, proizvede više vakcina nego što su potrebe Srbije.

Od izvoza bi moglo da se zaradi za nove investicije i tekuće održavanje.

U zemljama u okruženju sezonska vakcina ove godine koštala je od četiri evra po dozi pa naviše. Tu "Torlak" vidi svoju veliku šansu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: