Malo interesovanje za vakcine

U Hrvatskoj je počela vakcinacija protiv virusa H1N1. Za sada malo interesovanje pacijenata.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 01.12.2009.

16:21

Default images

Zagreb, Split, Pula - ista slika širom Hrvatske. Kako izveštava televizija RTL, bočice sa vakcinama u ordinacijama ostale su netaknute. Sumnjičavi su i neki lekari, jer i na uputstvima piše da je vakcina odobrena pod vanrednim okolnostima.

U Hrvatskoj je u toku distribucija dodatnih 195.000 doza vakcina protiv sezonskog gripa koju bi tokom dana trebalo da dobiju svi županijski zavodi za javno zdravstvo i distribuiraju je porodičnim lekarima.

Hrvatsko ministarstvo zdravstva i štab za praćenje novog gripa A H1N1 pozvali su sve ugrožene grupe da se odazovu pozivu na vakcinisanje protiv sezonskog i novog gripa, kao najboljem obliku zaštite.

Dok u Hrvatskoj vlada velika tražnja za vakcinom protiv sezonskog gripa, pa je ovo već druga dodatna tranša vakcine te vrste jer su sve dosadašnje količine planule, za besplatnu vakcinaciju protiv novog gripa koja je predviđena za prioritetne grupe, nema velikog interesa, izvestili su elektronski mediji.

Ordinacije su prazne, a malom broju vakcinisanih protiv novog gripa doprinosi i činjenica da su vakcine došle u pakovanjima po deset doza.

Sve doze moraju se utrošiti u roku od 24 sata nakon otvaranja pakovanja.

U Hrvatsku je stiglo prvih 140.000 doza od ukupno milion i po doza vakcine protiv novog gripa.

One su namenjene vakcinisanju hroničnih bolesnika, trudnica posle trećeg meseca trudnoće, maloj deci od šest meseci do tri godine i medicinskom osoblju.

Do sada se službeno beleži 11 mrtvih od gripa A H1N1, a što se broja obolelih tiče, do prošle sedmice obolelo je najmanje 25.800 ljudi, od kojih je 25.000 ozdravilo bez ikakvih komplikacija.

Za najnovije podatke čekaju se službeni podaci Ministarstva zdravstva koji se saopštavaju jednom nedeljno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: