Domaći mediji o ukidanju viza

Svi beogradski dnevni listovi posvetili su naslovne strane današnjih izdanja odluci Saveta ministara EU da ukine vize za građane Srbije, Crne Gore i Makedonije.

Izvor: Blic, Danas

Utorak, 01.12.2009.

03:25

Default images

Milica Delević, direktorka Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije, kaže za “Danas” da je ukidanje viza da EU politički prihvata Srbiju i dodaje da građani sada mogu da se uvere da, kada ispunite neophodne uslove, zemlja napreduje.

Prema njenim rečima, našim građanima se otvara široki spektar šansi.

“Građani Srbije će biti vidljiviji i prisutniji u EU i moći će brzo i lako da iskoriste sve šanse koje im se budu pružale. Direktor firme će odmah moći da ode na poslovni razgovor, što do sada nije mogao bez vize i zato je bio u zaostatku u odnosu na kolege iz drugih zemalja. Takođe će i studenti moći da se pojavljuju na intervjuima na fakultetima. Samim tim će građani Srbije biti zainteresovaniji za dalji proces reformi u zemlji, koje bi trebalo da im omoguće još šansi”, rekla je ona.

Milica Delević zaključuje da je procenat građana Srbije koji su za EU zadovoljavajući i da se uvek povećava kada stanovništvo oseti neku konkretnu korist od Unije, što će u ovom slučaju biti slobodno putovanje.

Stiven Vordsvort, britanski ambasador u Beogradu, rekao je za "Danas" da se ukidanje viza za tu zemlju može očekivati 2011. godine.

"Britanija nije deo šengenskog prostora. Naše granične službe svake godine daju procenu rizika od imigracije, a kao rezultat te procene nekim državama se vize ukidaju, a drugima nameću. Sledeća takva procena biće data 2011. Nadam se da ćemo do tada moći da ukinemo vize za građane Srbije, ali o tome će odlučivati naši ministri", kazan je Vordsvort.

"Blic" u tekstu pod naslovom “Konačno slobodni”, imešu ostalog, daje i objašnjenje da vizna liberalizacija, međutim, neće izbrisati sva pravila putovanja u inostranstvo jer beli šengen ne znači i život na neodređeno vreme u nekoj zemlji EU, kao ni mogućnost slobodnog zaposlenja i školovanja.

Viznom liberalizacijom Srbija je dobila beli šengen tipa C, što zapravo označava samo kratkotrajni boravak od ukupno 90 dana u periodu od šest meseci, bilo da je reč o kontinuiranom ili periodičnom boravku u nekoj zemlji šengenske zone.

”To znači da će građani moći da provedu tri meseca u jednom polugodištu, a ono počinje pri prvom prelasku granice. Dakle, ako prvi put, na primer u Nemačku, uđete 1. aprila, do 30. septembra moći ćete u njoj da boravite sa prekidima ili bez njih najviše 90 dana, a kad taj rok istekne, morate da se vratite u zemlju. Sledeće polugodište počinje 1. oktobra i tada ponovo možete da uđete u tu zemlju. Ako je reč o kontinuiranom boravku od 90 dana, logično je da na sledeći ulazak u šengenski prostor mora da se sačeka tri meseca”, objašnjava za “Blic” Dražen Maravić, šef Biroa za međunarodnu saradnju Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: