Reakcije na odluku o ukidanju viza

Većina poslanika Skupštine Srbije pozdravila je odluku o ukidanju viza ocenjujući da je to veliki pomak i za državu i za građane.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.11.2009.

16:21

Default images

Jedino radikali kažu to nije ni od kakve koristi za građane Srbije, a čuju se i različite ocene o tome ko je zaslužan za donošenje ovakve odluke. Šefica poslaničkog kluba "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija ocenila je danas da je pozitivna odluka o ukidanju viza vrlo važan momenat za građane Srbije.

"Svi oni koji će putovati unutar zemalja EU shvatiće do koje mere to menja osećaj pripadnosti jednom širem prostoru koji se zove Evropa", rekla je Nada Kolundžija u izjavi novinarima u parlamentu.

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković ocenio je da je ukidanje viza veliki uspeh vlasti u Srbiji i istakao da je, prvi put od 2000. godine, neka partija realizovala predizborna obećanja.

"Najveće zasluge za to što će građani putovati bez viza imaju JS, Socijalistička partija Srbije i Partija ujedinjenih penzionera Srbije", rekao je Marković novinarima u Skupštini Srbije.

On je ocenio da će Srbija ući u EU i da je ambasadorima koji su bili u subotu na izbornoj skupštini JS rekao da je Srbija poštovala sve svoje međunarodne obaveze i da je red da oni sada povuku potez i da Srbija uđe u EU.

"Ako ne pre, onda ni ta 2014. godina nije tako daleko", naveo je Marković.

Predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković ocenio je da bi današnji "pad viznog zida" za građane Srbije trebalo da bude snažan podstrek i za "pad evropskog zida" za državu Srbiju.

"Posle deblokade trgovinskog sporazuma, Srbija mora požuriti s evropskom decentralizacijom u funkciji svog ravnomernog razvoja, mora doneti evropski zakon o restituciji, mora otvoriti i tajna dosijea, korenito reformisati svoje tajne službe, mora učiniti mnogo toga još", naveo je Drašković.

Predsednik SPO-a je, takođe, naveo da, bez obaveze da i formalno prizna Kosovo kao državu, pred Srbijom je i obaveza da poštuje evropske principe slobodne trgovine, bez izuzetka i uslovljavanja.

"Obaveza hapšenja preostalih haških optuženika se podrazumeva", kazao je Drašković. Šefica poslaničke grupe G17 plus u Skupštini Srbije Suzana Grubješić izjavila je da je ukidanjem viza pružena šansa pre svega za mlade iz Srbije koji do sada nisu putovali u zemlje Evropske unije.

"Odluka o ukidanju viza je dobra vest za sve građane koji do sada nisu imali prilike da putuju u inostranstvo, pre svega, mislim na mlade ljude. Oko 70 odsto mladih ljudi nije napuštalo Srbiju, sada im se ta šansa pruža i nadam se da će je mnogi iskoristiti, bez obzira na slabo materijalno stanje", kazala je Grubješićeva.

"Svi znamo i kako se živi i kako novca nema, ali je jako važno da se dobije šansa i da se koristi ono pravo koje pripada ostalim građanima EU, a to je sloboda kretanja", navela je ona.

Mogućnost da građani Srbije putuju u zemlje šengenskog sporazuma bez viza Liberalnodemokratsku partiju podseća na politiku Zorana Đinđića, izjavio je danas predsednik LDP-a Čedomir Jovanović.

Đinđić je, zbog teških i hrabrih odluka i pozitivne energije koju je nosio, i danas najsnažniji simbol slobodne Srbije, naveo je Jovanović.

"Dan ukidanja viza nezamisliv je bez sećanja na Zorana Đinđića. Zato imamo obavezu da se setimo njega i ogromnog zamaha modernizacije zbunjenog i dezorijentisanog društva koje je pokrenuo", ocenio je on.

Predsednik Nove Srbije Velimir Ilić izjavio je da je ukidanje viza za građane Srbije dobra vest i da je očekivao da se to desi i znatno ranije.

"Meni je zadovoljstvo što je to urađeno sada, ali ne bih voleo da se to sada pripisuje ovoj vladi jer se na tom projektu radilo u kontinuitetu devet godina", rekao je Ilić novinarima u parlamentu.

On je kazao da se postavlja pitanje "gde ćemo moći da putujemo, kao i sa čim" i dodao da je Srbija u teškoj ekonomskoj situaciji "i potpuno ekonomski razbijena i uništena, bez nade za nove poslove i nova radna mesta".

Prema njegovim rečima, u ovakvoj situaciji pitanje je ko će moći da putuje "osim onih privilegovanih koji su i putovali bez problema i dobijali vize".

Zamenik šefa poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Aleksandar Martinović ocenio je da ukidanje viza građanima Srbije neće doneti nikakve posebne koristi i da neće poboljšati ekonomski položaj građana ni doprineti boljem životu.

Martinović je novinarima u Skupštini Srbije rekao da onima koji imaju novac nisu smetale vize da putuju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: