Ministar: Niko nije umro od vakcine

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević pozvao je još jednom građane da se vakcinišu protiv novog gripa, navodeći da do sada niko nije umro od vakcine.

Izvor: Blic

Ponedeljak, 30.11.2009.

01:27

Default images

U intervjuu za list “Blic” Milosavljević objašnjava da je rizik da čovek dobije grip A H1N1 deset odsto, ali da se on povećava na čak 43 odsto ukoliko imate malo dete. “Da li je taj rizik veliki ili mali, ne znam. Zarazniji je dva do tri puta od sezonskog gripa. Građani imaju priliku da ga izbegnu. Ovde je izbor vakcina ili bolest”, kaže ministar.

Verovatnoća da se grip preleži na nogama je 10 do 15 odsto, a da se javi laka forma bolesti je 90 odsto. Sad se postavlja pitanje ima li smisla vakcinisati se zbog malog rizika od teške forme bolesti, kaže ministar.

“Bio sam najveći skeptik kad je počela priča o vakcini u Radnoj grupi protiv pandemije gripa. Morao sam da imam definitivan dokaz vezan za Giljem-Barov sindrom, ali i da znam da nema teških neželjenih efekata od vakcine”, kaže Milosavljević.

“Dobili 65 miliona dokaza iz sveta. I sad, posle svega, ne mogu drugačije nego da savetujem ljudima da se vakcinišu jer je država kupila vakcine da ih zaštiti”, poručuje on.

Milosavljević kaže da je stopa smrtnosti kod sezonskog i novog gripa slična, ali da su rizične grupe drugačije.

“Ovaj grip pogađa decu i trudnice, što se inače ne događa kod sezonskog gripa. Pojavila se činjenica da je trećina teško obolele dece bila potpuno zdrava. To znači da postoji veći rizik u odnosu na sezonski grip”, objašnjava ministar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: