KFOR: Proslava pravoslavne Nove godine protekla bez incidenata

Izvor: B92

Petak, 14.01.2000.

19:17

Default images
KFOR je saopstio da je proslava pravoslavne Nove godine prema izvestajima svih multinacionalnih brigada protekla bez incidenata. KFOR je situacija na Kosovu i Metohiji u protekla 24 casa okarakterisao kao dobru uz manje incidenata, javlja za B2 92 iz Pristine novinar Radio Kontakta Daniel Kovacevic. Jedna osoba je kidnapovana u cetvrtak popodne oko 18 h ispred romskog kampa u Plemetini. Nesto kasnije u Gnjilanu oko 19.30 pripadnici KFOR-a su sprecili kidnapovanje dva deteta. Kidnaper je uhvacen, a kod njega je pronadjena velika kolicina oruzja i municije. U mestu Ranilug u cetvrtak je doslo do masovnih demonstracija Srba sa jedne i Albanaca sa druge strane. Pripadnici KFOR-a morali su da ispale upozoravajuce hice u vazduh kako bi se demonstranti smirili, kaze se u saopstenju KFOR-a, ali nije naveden razlog demonstracija. Glavnokomandujuci multinacionalnih snaga general Klaus Rajnhart uputio je pismo saucesca porodici ruskog vojnika koji je u cetvrtak poginuo. Uzrok smrti nije naveden, ali se dodaje da je ovo 22 pripadnik KFOR-a koji je izgubio zivot na Kosovu.

Ovog meseca se na Kosovo vratilo 5200 izbeglica kosovskih Albanaca iz evropskih zemalja, u utorak se ocekuje povratak jos 108 osoba, rekao je na konferenciji za novinare Piter Kesler portparol UNHCR i dodao da se ove godine ocekuje jos masovniji povratak kosovskih Albanaca.

Srbi sa podrucja centralnog Kosova proslavili su pravoslavnu Novu godinu u Gracanici, prvi put bez ikakve pucnjave iz vatrenog oruzja. Proslavi su prisustvovali stanovnici svih okolnih srpskih sela i mesta, a onima koji su to trazili, pripadnici Kfora obezbedili su pratnju do Gracanice. "Nije bilo incidenata. Ljudi slave svoj praznik i mi ih u tome podrzavamo", rekao je Beti sef lokalne patrole Kfora Danijel Mortel koji je na proslavi, zajedno sa svojim vojnicima igrao u kolu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: