Tadić: SSP, pa kandidatura

Srbija će zahtev za članstvo u EU podneti posle odmrzavanja Prelaznog trgovinskog sporazuma, kaže predsednik Srbije Boris Tadić.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.11.2009.

13:46

Default images

Tadić kaže da je vreme za kanditaturu onda kada bude jasno da će ta aplikacija rezultirati pozitivnim odgovorom EU. "Naše je htenje da ta odluka bude efektivna, odnosno da onda kada apliciramo za članstvo u EU ta naša aplikacija ne stoji mesecima u fioci neke od evropskih komisija, već da institucije EU što pre pozitivno odgovore", izjavio je Tadić.

Prema njegovim rečima, prvi korak je odmrzavanje prelaznog sporazuma, potom podnošenje zahteva za članstvo, a nakon toga sva ministarstva će morati da odgovore na upitnike koji će biti poslati iz Brisela.

Potom će početi pregovori oko članstva Srbije u EU.

"Sve zajedno nas očekuje niz kompleksnih reformi, ali pre toga mi moramo da podignemo kvalitet života u Srbiji, tako da je sve što činimo u oblasti spoljne politike deo cilja koji podrazumeva učlanjenje Srbije u EU", rekao je Tadić.

Građanima Srbije je, prema njegovim rečima, važno što brže članstvo u EU a ne formalno ispunjavanje koraka ka članstva u EU.

"Naša međunarodna aktivnost podrzumeva plan i strategiju koji treba da daju rezultat. Uopšte me ne zanima kako to što činimo izgleda u javnosti, već kakav je rezultat onoga što činimo. Kada bi nas pre svega zanimalo kako to izgleda u javnosti, žurili bismo sa aplikacijom", rekao je Tadić.

Kako je objasnio, aplikaciji za članstvo mora prethoditi odmrzavanje prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU.

"Sve što činimo u oblasti spoljne politike svrhovito je i deo je jednog cilja - učlanjenja u EU, ali to je cilj kome treba da prethodi podizanje kvaliteta života u Srbiji i stvaranje društva koje naliči standardima evropskih društava", rekao je Tadić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: