Svetski mediji o smrti patrijarha

Svetski mediji preneli su vest da je u Beogradu preminuo patrijarh Srpske pravolavne crkve Pavle.

Izvor: FoNet

Nedelja, 15.11.2009.

14:40

Default images

Kako se navodi, patrijarh Pavle je vodio Srpsku pravoslavnu crkvu kroz njenu postkomunističku obnovu i tokom burnih 1990-ih godina. U izveštajima iz Beograda podseća se na to da je patrijarh Pavle došao na čelo Srpske pravoslavne crkve 1990. godine neposredno pred "krvavi" raspad bivše Jugoslavije.

Agencija Ašošiejted pres (AP) ističe da je preminuli patrijarh bio ugledan teolog i lingvista i da je bio poznat po verskoj poniznosti i skromnosti.

AP naglašava da je patrijarh Pavle preuzeo vođstvo SPC u trenutku kada je padom komunizma prekinuta višegodišnja državna politika potiskivanja vere.

"On je vodio crkvu tokom burnih godina Balkanskih ratova iz 1990-ih i pada režima bivšeg predsednika Slobodana Miloševića 2000. godine", navodi AP.

Agencija Frans pres podvlači da je Srpska pravoslavna crkva pod vođstvom patrijarha Pavla imala veliki uticaj u narodu.

Agencija Frans pres navodi da je pre izbora za 44. patrijarha Srpske pravoslavne crkve Pavle služio kao episkop na Kosovu, koje Srbija smatra svojom južnom pokrajinom i koje za Srbe predstavlja kolevku njihove kulture i istorije.

Frans pres podseća da se SPC mobilisala da spreči nezavisnost Kosova koje su albanske vlasti u Prištini objavili u februaru prošle godine.

Francuska agencija takođe naglašava da je Pavle smatran kao umereni element u okviru SPC-a.

Britanski BBC na svom vebsajtu navodi da je SPC crkva, posle pada komunizma i jačanja srpskog nacionalizma, povratila vodeću ulogu dok je patrijarh Pavle bio na njenom čelu.

Agencija AP naglašava da je preminuli patrijarh često govorio protiv etničkih ratova koji su pravoslavni Srbi vodili protiv Hrvata katolika i bosanskih Muslimana tokom "najkrvavijeg sukoba u Evropi od Drugog svetskog rata".

Agencija Rojters piše da je za patrijarha Pavla Kosovo bilo na vrhu prioriteta od kada je postao patrijarh 1990-godine "kada su rastuće tenzije između pravoslavnih, katoličkih i muslimanskih vernika u Jugoslaviji vodile do nasilnog raspada te komunističke zemlje".

Rojters ističe da kritičari patrijarhu zameraju da nije uspeo da spreči sveštenike sa čvrstim stavom koji su podsticali srpski nacionalizam protiv Hrvata katolika i bosanskih Muslimana i koji su javno blagoslovili pripadnike paravojnih formacija koji su činili ratne zločine u Hrvatskj i Bosni.

AP takođe navodi da je Srpska pravoslavna crkva na kraju prekinula tradiciju formalne neutralnosti 2000. godine, i da je otvoreno pozvala Slobodana Miloševića da se povuče posle bombardovanja NATO 1999. godine.

"Poziv crkve za ostavku Milošviću - koju je on ignorisao – pomogao je da dovede do narodne pobune i na kraju je doveo do rušenja autokratskog predsednika u oktobru 2000. godine", piše AP.

Nemački Prese na svom vebsajtu podseća da se Srpska pravoslavna crkva nalazi na vrhu institucija u koje se najviše veruje u Srbiji.

Mediji iz regiona o smrti patrijarha

Mediji u regionu izvestili su o smrti patrijarha srpskog Pavla, precizirajući da je "živeo asketski, pošteđen svih luksuza, na čuđenje i pomalo sablazan svoje okoline".

Skopska agencija Makfaks, pored informacije o smrti srpskog patrijarha, podseća da je Pavle bio 44. patrijarh i da je na tom mestu nasledio Germana, kao i da je zbog bolesti zatražio od Sinoda SPC da ga razreše dužnosti, što je odbijeno.

Hrvatski “Večernji list“ navodi da je Srpska pravoslavna crkva ostala bez svoga lidera, patrijarha Pavla, koji je pre 95 godina rođen u Hrvatskoj.

Pavle je nasledio patrijarha Germana, koji je otvoreno podržavao ideju velike Srbije Slobodana Miloševića, podseća “Večernji list“.

Izbor Pavla za patrijarha SPC tada je bilo iznenađenje za mnoge, jer su radikalna i liberalna struja u SPC nastojale da proguraju svoje kandidate, a monah Pavle, koji je skromnim životom živeo na Kosovu, nije pripadao ni jednoj struji.

Živio je posve asketski, pošteđen svih luksuza, na čuđenje i pomalo sablazan svoje okoline, a pred kraj njegovog života, zbog starosti i bolesti, pokušali su da manipulišu njegovom navodnom ostavkom.

“Večernji list“ navodi i da će 45. patrijarha izabrati Sveti sinod takozvanim apostolskim žrebom.

Zagrebački list je među kanditate za novog poglavara SPC uvrstio episkopa banjalučkog Jefrema, dabrobosanskog Nikolaja, episkopa zahumsko-hercegovačkog Grigorija, episkopa braničevskog Ignjatija, kao i episkopa raško-prizrenskog Artemija.

Novinska agencija iz Bosne i Hercegovine FENA kratko prenosi vest da je umro patrijarh srpski Pavle, dok televizija Republike Srpske detaljno izveštava iz Beograda o smrti patrijarha.

Mediji u Crnoj Gori prenose da je umro poglavar SPC i da je Vlada Srbije proglasila trodnevnu žalost.

Katolička agencija o smrti patrijarha

Vest o smrti patrijarha Srpske pravoslavne crkve Pavla objavila je i austrijska katolička novinska agencija Katpres uz podsećanje da se on zalagao za ekumensko otvaranje SPC.

"Patrijarh se u SPC založio za njeno ekumensko otvaranje. Više puta se bezuspešno založio da papa Jovan Pavle Drugi poseti Beograd", navodi Katpres, a prenosi Verska informaciona agencija.

Katolička agencija takođe navodi da je patrijarh je više puta odbio ostavku "kako su neki u Sinodu želeli", a kao jednog od mogućih naslednika navodi se "nacionalkonzervativni mitropolit Amfilohije".

Katpres podseća da je Pavle postao patrijarh kratko pred raspad Jugoslavije, da se za vreme ratova, ponekad i pored protivljenja u Sinodu, izjašnjavao protiv nasilnih rešenja.

Agencija navodi da su mu kritičari zamerali da je idejno podržao srpski nacionalizam, kao i da se nije distancirao od tadašnjeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića i lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića.

Druge hrišćanske crkve i religije poštovale su njegovu strogu pobožnost i ličnu skromnost, navodi Katpres. Katpes prenosi opširno biografiju patrijarha Pavla ističući njegov "jednostavan stil života".

U tekstu se dodaje da je patrijarh često išao pešice ili se vozio gradskim prevozom.

Kroa: Ličnost koju su svi poštovali

Katolički dnevnik "Kroa" izvestio je o smrti patrijarha Srpske pravoslavne crkve Pavla opisujući ga kao asketsku ličnost koju su svi poštovali.

Navodeći detalje iz biografije patrijarha, list se posebno osvrće na period koji je proveo u Eparhiji raško-prizrenskoj SPC (1957-1990) i na njegova upozorenja, još tada, da su pravoslavne crkve i manastiri na Kosovu i Metohiji, meta napada.

Zbog njegovog zalaganja, sedamdesetih godina 20. veka napali su ga i pretukli mladi Albanci, proveo je tri meseca u bolnici, ali je odbio da podnese tužbu iz hrišćanskog milosrđa, podsetio je "Kroa".

Sa trona patrijarha Srpske pravoslavne crkve, pokušao je da skrene pažnju međunarodne zajednice na razaranja srpskih svetinja na Kosovu, devedesetih godina prošlog veka.

Nazivajući ga "čovekom dijaloga" list je podsetio na veze koje je srpski patrijarh održavao sa rimokatolicima u Hrvatskoj (posebno zagrebačkim kardinalom Kuharićem) i muslimanima u Bosni i Hercegovini.

Intenzivan teološki dijalog ostvario je objavljujući mnogobrojna dela o vizantijskog liturgiji, za koje je bio priznati stručnjak, među kojima je zvanični prevod Biblije na srpski jezik, koji se pojavio 1984, naveo je katolički dnevnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: