Sinodu ovlašćenja patrijarha

Ustav SPC-a predviđa da kada se "patrijaršijski presto uprazni" svu vlast preuzima Arhijerejski sinod SPC-a, izjavio je verski analitičar Živica Tucić.

Izvor: B92

Nedelja, 15.11.2009.

13:51

Default images

Kada bi Srpska Pravoslavna Crkva mogla da dobije novog poglavara još se ne nazire. Ustav Srpske pravoslavne crkve predviđa da se "najdalje u roku od tri meseca" od dana kada se patrijararški presto uprazni, sastane Izborni sabor radi izbora novog patrijarha. Episkop niški Irinej smatra da bi sabor o izboru mogao da bude sazvan tek za maj sledeće godine.

Ustav Srpske pravoslavne crkve predviđa da kada se "patrijaršijski presto uprazni" svu vlast preuzima Arhijerejski sinod SPC-a, koji obaveštava episkope, sveštenstvo, narod i drzavnu vlast da se "predstavio Bogu" srpski patrijarh.

Još uvek nema najava kada bi mogao da bude izabran novi patrijarh.

Episkop niški Irinej procenjuje da bi novi patrijarh mogao biti izabran i posle roka predviđenog ustavom Crkve.

"Predstoji izbor patrijarha koji nikada ne biva pre 40 dana, ali ja verujem da će izbor patrijarhovog naslednika biti tek možda u maju mesecu sledeće godine, kada će redovni Sabor biti proglašen za izborni Sabor. Može i da se izmeni, to je stvar Sinoda, ali ja verujem da će biti onako kako sam ja rekao", očekuje Irinej.

Srpksoj crkvi predstoji izbor čuvara trona. On će biti odgovoran za sprovođenje sahrane i organizovanje izbornog sabora, rekao je verski analitičar Živica Tucić, gostujući u Vestima TV B92.

Tucić je reako da je crkva jako važan partner društva u momentu kada se zemlja nalazi u situaciji da bira hoće li u Evropu.

Možete pogledati celo gostovanje Živice Tucića u Vestima TV B92:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: