“Neodgovorni lekari zbunjuju narod“

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević izjavio je da neodgovorni lekari sumnjom u vakcinu protiv novog gripa "zbunjuju narod".

Izvor: Politika

Nedelja, 15.11.2009.

01:14

Default images

Navodeći da su "sve vakcine koje su prošle evropsku kontrolu dobre", Milosavljević je u intervjuu za "Politiku" rekao da je "svaka vakcina protiv gripa napravljena tehnologijom koja je strogo kontrolisana, očiščena i maksimalno prilagođena standardima koji su uvek u farmaceutskoj industriji visoki".

"A tome su 'kumovali' i neki lekari neodgovornim izjavama koje samo zbunjuju narod. Ne može svako da napravi vakcinu. Spominje se da u vakcini ima žive. Ima je u onolikoj količini koliko u konzervi tunjevine koju kupujete da jedete", kazao je ministar zdravlja.

On je rekao da bi predstojeća vakcinacija trebalo da bude najmasovnija vakcinacija koja je ikad sprovedena, izuzev u slučaju variole vere 1972. godine.

"Ali, ovde je reč o drugačijoj priči i problemu. Vakcinacija protiv novog gripa sprovešče se tako da veliki broj građana bude vakcinisan u kratkom roku i bez nepotrebnih gužvi. Kada vakcine stignu u Institut 'Torlak" biće distribuisane na 23 mesta u Srbiji, u institute i zavode za javno zdravlje, na teritoriji 25 okruga. Od trenutka kada se dopreme sledećeg dana počinje imunizacija", kazao je Milosavljević.

Ministar je savetovao građane da moraju dobro da vode računa i da se ne kupuje vakcina koja je drugačije došla u zemlju jer postoji velika opasnost od falsifikata.

"Mogu time samo da naprave veću štetu nego korist. Vakcina koju ćemo dobiti je prošla kontrolu Evropske agencije za lekove, ispitana je na najbolje moguće načine", naveo je Milosavljević.

On je naveo da će u prvom trenutku početi vakcinacija vozača gradskog prevoza i poslanika, zato što su i jedni i drugi pripadnici javnih službi bez kojih društvo ne može da funkcioniše.

"Niti je prioritet na strani poslanika, niti je na strani vozača, pilota, đubretara, novinara ili policajca. U prvom redu je bitno da budu vakcinisani zdravstveni radnici, a zbog toga je maskama mesto u bolnici i da ih nose oni koji leče najteže bolesnike. Ako se vakcinišu, nema potrebe za maskama", rekao je Milosavljević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

110 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: