Dileme Srba pred izbore na Kosovu

Na Kosovu je izborna tišina pred prve lokalne izbore koje samostalno organizuju kosovske institucije.Srbi su u dilemi da li da na izbore izađu masovnije ili ne.

Izvor: B92

Subota, 14.11.2009.

16:07

Default images

Sa jedne strane imaju poziv Beograda da ne učestvuju, jer nisu stvoreni uslovi za učešće na izborima, a sa druge, kako kažu neki srpski politički predstavnici, potrebu da počnu sami da organizuju život.

Izbori se organizuju u 36 opština, među kojima su tri nove. To su Gračanica, Klokot i Ranilug, u kojima Srbi čine većinu stanovništva.

Za izbore je prijavljena 21 srpska lista. Upisanih birača u Gračanici i u još 16 okolnih srpskih sela ima oko 18 000. Nevladine organizacije procenjuju da bi u u tom delu Kosova sutra na izbore moglo da izađe najviše 30 odsto Srba.

Lokalnim izborima u srpskim sredinama ostvaruje se decentralizacija, kaže ministar za lokalnu samoupravu Sadri Ferati.

Stranke kosovskih Albanaca lokalne izbore doživljavaju kao da su parlamentarni. Pred kraj izborne kampanje izbili su i oružani incidenti I to između pristalica stranaka Hašima Tačija I Ramuša Haradinaja, dva saborca iz bivše Oslobodilačke vojske Kosova.

Žitelji Prištine očekuju mirne izbore.

“Moramo da izađemo na izbore I mislim da će ovog puta izlaznost biti veća.”

“Neću da izađem na izbore jer nemam za koga da glasam.”

Izborima na Kosovu protive se pristalice pokreta Samoopredeljenje.

“Najvažiniji cilj ovih izbora je decentralizacija kojom će Kosovo etnički biti podeljeno”, kaže aktivista pokreta Samoopredeljenje Glauk Konjufca.

Sutrašnje izbore će pratiti nekoliko međunarodnih organizacija. Među njima će biti I delegacija Evropskog parlamenta predvođena poslanicom Doris Pak.

U centralnoj izbornoj komisiji ističu da je sve spremno za izbore u većini opština. Na severu Kosova su obezbeđeni mobilni glasački punktovi. Tokom izbora, na Kosovu će biti angažovano oko pet hiljada policajaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: