"Najpozitivniji Bramercov izveštaj"

Ministar Rasim Ljajić ocenjuje da će izveštaj glavnog tužioca Serža Bramerca biti najpozitiviniji koji je Bramerc do sada predstavio Savetu bezbednosti UN.

Izvor: B92

Subota, 14.11.2009.

15:58

Default images

"Pozitivniji izveštaj je nemoguće predstaviti. Nadam se da će to dodatno ohrabriti i političke stranke u holandskom parlamentu što će uticati i na definitivnu promenu stava te države", ukazao je Ljajić.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić nije isključio mogućnost da Holandija promeni stav oko približavanja Srbije EU, posle podnošenja izveštaja glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku početkom decembra.

Ljajić je rekao da "po prvi put postoje signali promene tog stava", ali da ne treba očekivati previše da će do povoljne ocene doći "automatski i zvanično" iz Ministarstva spoljnih poslova Holandije.

"Ono što jeste promena je da je holandska vlada lopticu do sada prebacivala na parlament. Sada, međutim, u parlamentu postoje tri političke grupacije koje su rekle da ima napretka u saradnji Srbije sa Haškim tribunalom i da holandsko Ministarstvo spoljnih poslova može promeniti svoj stav, ukoliko izveštaj Bramerca bude pozitivan", rekao je Ljajić.

Srpskim bezbednosnim službama je, prema Ljajićevom mišljenju, odato priznanje iz svih političkih i bezbednosnih struktura za ono što se čini na pronalaženju haških optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

To je, dodao je Ljajić, učinjeno i iz tužilaštva Haškog tribunala, koje je ocenilo da je nedavna "poseta Bramerca bila realno više nego uspešna". "Sada smo podvukli crtu i nemamo nijedno otvoreno pitanje sa Haškim tribunalom, od 1838 zahteva nemamo nijedan na koji nije odgovoreno pozitivno", naveo je Ljajić.

Ljajić dodaje da je Bramerc više nego zadovoljan onim što je čuo, video i što mu je prezentirano. Iste ocene dobijene su, podsetio je Ljajić, i od stranih službi bezbednosti sa kojima Srbija sarađuje u razmeni informacija radi lociranja dvojice optuženika.

"Holandija je u tom pogledu ostala prilično usamljena", naveo je Ljajić.

On je objasnio da po ovdašenjem, ali i po tumačenju Haškog tribunala, "puna saradnja" znači postojanje političke volje, odlučnosti, profesonalnost službi koje rade na lociranju haškog optuženika, saradnju u domenu dokumentacije, arhive, svedoka.

Srbija u svemu tome iskazuje "punu saradnju", istakao je Ljajić.

"Bramercov izveštaj verovatno neće sadržavati sintagmu puna saradnja, ali će sadržavati sve ono što je Srbija učinila i što čini na hapšenju preostala dva haška optuženika", rekao je on.

Ljajić je takođe izneo da se u vezi s hapšenjem Mladića i Hadžića više niko ne plaši da otvoreno kaže da Srbija to mora da uradi, kao što niko više ne dovodi u pitanje odlučnost i profesionalnost domaćih službi bezbednosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: