Izborna tišina na Kosovu

Na Kosovu je od ponoći počela izborna tišina, pred sutrašnje lokalne izbore, prve koje samostalno organizuju kosovske institucije.

Izvor: B92

Subota, 14.11.2009.

10:32

Default images

Izbori se organizuju u 36 opština, među kojima su tri nove - Gračanica, Klokot i Ranilug, u kojima Srbi čine većinu stanovništva. Srbi su u dilemi da li da na izbore izađu masovnije ili ne. Oni s jedne strane imaju ocenu Beograda da nisu stvoreni uslovi za učešće na izborima, a sa druge potrebu da počnu najzad sami da organizuju život, bez velikog uticaja centralnih vlasti u Prištini.

Ta mogućnost im se nudi u Gračanici kod Prištine i Klokotu i Ranilugu kod Gnjilana.

Interesovanje srpskih političkih predstavnika za učešće na izborima postoji: prijavljena je 21 srpska lista.

U Gračanici ima sedam kandidata za predsednika opštine. Teško je proceniti kolika će izlaznost biti.

Upisanih birača u Gračanici i još 16 okolnih srpskih sela ima oko 18 000.

Procene nevladinih organizacija pokazuju da bi u u tom delu Kosova sutra na izbore moglo da izađe najviše 30 odsto Srba.

U Gračanici će od narednih dana funkcionisati dve lokalne samouprave - jedna pod kontrolom Prištine, druga pod kontrolom Beograda. U obema će biti Srbi.

Hoće li biti mesta i za jedne i za druge?

Kosovki predsednik Fatmir Sejdiju je pred izbore poručio da, prema planu Martija Ahtisarija, lokalne strukture vlasti na Kosovu koje finansira Vlada Srbije “treba da budu ugašene”.

Na drugoj strani, stranke kosovskih Albanaca lokalne izbore shvataju kao da su parlamentarni.

Od broja opština u kojima će osvojiti vlast zavisiće im početne pozicije pred parlamentarne izbore zakazane za sledeću godinu.

Pred kraj izborne kampanje izbili su i oružani incidenti i to između pristalica stranaka Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja, dva bivša saborca iz Oslobodilačke vojske Kosova.

Zbog rizika od nasilja na dan izbora, stižu brojni apeli sa svih strana da glasanje protekne u fer i tolerantnoj atmosferi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: