Kon: Vakcina je najsavremenija

Vakcina protiv novog gripa je najsavremenija, sadrži dodatak koji se koristi godinama u sezonskim vakcinama, izjavio je predsednik radne grupe Predrag Kon.

Izvor: B92

Petak, 13.11.2009.

18:48

Default images

"Vakcina koja će biti kod nas ima sve ono što je Radna grupa insistirala da ima - potvrdu Evropske agencije za lekove i sertifikat Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije", rekao je Kon gostujući u Vestima B92.

Kon je objasnio da u svim vakcinama postoji rastvorljiva, takozvana etil-živa i napomenuo da su proteklih dana primećene velike zloupotrebe na internetu kada je reč o vakcinaciji.

"Nema posledica, to je detaljno ispitano i radi se o nečemu što se sada namerno zloupotrebljava u ovoj prilici", rekao je Kon.

Govoreći o neželjenim reakcijama, on je kazao da je takva reakcija moguća tek u milion slučajeva i podsetio da je, ipak, važno da zdravstveni sistem bude spreman kako se ne bi desila situacija poput one koja se desila u Meksiku i Ukrajini.

Kon kaže da je primećeno da mere poput zatvaranja škola koje je primenilo Ministarstvo prosvete daju dobre rezultate, "što znači da možemo da kontrolišemo situaciju".

On je rekao da je i u predškolskom uzrastu primećeno smanjenje broja obolelih. Kada je reč o proglašenje epidemije i otkazivanju javnih skupova, Kon je kazao da će takve mere biti primenjene u skladu sa razvojem situacije.

"Ne može sada unapred da se daju mišljenja za nešto što će se desiti sredinom decembra ili kasnije", kazao je Kon.

Na pitanje šta će se desiti ako neko iz prioritetne grupe ne bude hteo da se vakciniše, Kon je kazao da bi zdravstveni radnici, hronični bolesnici i drugi koji spadaju u prioritetne grupe trebalo obavezno da se vakcinišu.

On je rekao da ukoliko neko odbije da to učini, sigurno neće biti prinuđen na to.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: