Vučić: Statut secesionistički

Zamenik predsednika SNS-a Aleksandar Vučić kaže da je Statut Vojvodine akt protiv države Srbije kojim se priprema secesija dela teritorije.

Izvor: Beta

Petak, 13.11.2009.

14:24

Default images

On kaže da član tri govori o teritoriji Vojvodine i u njemu se jasno kaže da se teritorija AP Vojvodine ne može menjati bez saglasnosti njenih građana, izražene na referendumu i da je referendum punovažan ako bude glasala većina građana koji imaju izborno pravo i prebivalište na teritoriji AP Vojvodine.

Vučić je rekao da je to postupak neodgovornih srpskih političara iz Demokratske stranke i Socijalističke partije Srbije "i drugih malih stranaka".

Osvrćući se na izjave da statutom Novi Sad nije definisan kao glavni grad Vojvodine, Vučić je kazao da je statutom predviđeno da Novi Sad bude glavni grad te pokrajine, jer je ceo član deset naslovljen kao glavni grad AP Vojvodine i da sve dalje što u tom članu piše predstavlja "eksplikaciju" šta se sve podrzumeva pod tim šta je to glavni grad Vojvodine.

"Potpuno je jasno da se članom deset uređuje pitanje glavnog grada Vojvodine, sličnih primera u svetu nema", istakao je Vučić.

Prema njegovim rečima, statutom su svi poslovi državne uprave "jednim potezom pera" iz republičkih prešli u pokrajinsku nadležnost, svi radnici organa i organizacija prestaju da budu službenici republike i postaju službenici pokrajine i "jednim potezom pera" Srbija se odrekla imovine vredne više milijardi evra, a niko ne zna na osnovu čega i kog akta.

Kada je reč o otvaranju kancelarije u Briselu, Vučić je kazao da se postavlja pitanje koja je to regija u Briselu i sa kim se to tamo sarađuje.

On je naveo da se u članu 34 stavu 21 govori o mreži sudova na teritoriji AP Vojvodine, što znači da je uz kompletnu izvršnu vlast kroz značajnu finansijsku vlast dobijena i sudska vlast koja nije još razrađena, ali će biti posebnim aktima skupštine Vojvodine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: