Bez usaglašenog stava o izborima

Iako Beograd ne preti sankcijama Srbima koji izađu na kosovske izbore, pojedini srpski lideri tvrde da ima kandidata koji su izloženi pretnjama i pritiscima.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.11.2009.

16:27

Default images

Za glasove kosovskih Srba na loklanim izborima na Kosovu koji se održavaju u nedelju 15. novembra boriće se 21 lista. Stav zvaničnog Beograda je da uslova za izbore nema, ali uglavnom ne preti sankcijama onima koji na izbore izađu. Rada Trajković, međutim, kaže da su pojedini kandidati u pokrajini izloženi pritiscima i pretnjama.

Lideri kosovskih Srba koji pozivaju da se u nedelju izađe na izbore kažu da za to postoje politički i pragmatični razlozi.

Kandidat Srpskog pokreta otpora za gradonačelnika Gračanice Momčilo Trajković kaže da je greška ne izaći jer bi time Srbi izgubili lokalnu vlast koja će za razliku od opština pod ingerencijom Beograda, imati i moć.

S ovim je saglasna i Rada Trajković koja je u “Kažiprstu” B92 izjavila da će osvajenje vlasti na lokalnom nivou omogućiti da srpska zajednica organizuje svoj život na teritorijama na kojima čini većinu.

Međutim, prema rečima Trajkovićeve oni koji su se kandidovali i pozivaju Srbe da izađu na izbore trpe pritiske na terenu.

Srbe na izbore pozivaju i Kosovski zvačnici. Predsednik Kosova Fatmir Sejdiju upozorava da će biti ukinute paralelne instiucije te da srpsku zajednicu neće imatei ko da zasupa.

Zvanični Beograd smatra da nema uslova da pozove Srbe da izadju na izbore koje su raspisale institucije u pokrajini.

U intervjuu za “Novosti” ministar za Kosovo Goran Bogdanović je ukazao da oni koji misle da izađu na izbore treba da se zapitaju da li to doprinosi borbi koju Srbija vodi za očuvanje Kosova i Metohije.

Forum za bezbednost i demokratiju osudio je pokušaje zastrašivanja i saopštio da je izlazak na izbore bitniji za kvalitet i bezbednost svakodnevnotg života Srba na Kosovu nego za dalji tok diplomatsko-političkih nastojanja oko statusa Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: