Vrtići poluprazni zbog gripa

Broj obolelih od novog gripa stagnira. U Užičkom kraju zbog malog broja dece spajaju grupe u obdaništima.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.11.2009.

16:18

Default images

Jesenji raspust dobro je došao da se preseče dalje širenje gripa kod dece, ali roditeljski strah opustošio je vrtiće i u Moravičkom i u Zlatiborskom okrugu. Zbog toga su pojedine preškolske ustanove prinuđene i da spajaju decu iz više objekata u jedan, kako bi se ekonomski isplatio rad vrtića, iz kojih odsustvuje i preko 90 odsto mališana.

Dan nakon proglašenja epidemije novog gripa u Srbiji, u opštinama, koje su već proglasile epidemiju, život se odvija prema već izrađenim akcionim planovima.

Direktorka zavoda za javno zdravlje Užice, Biljana Mijović, kaže da nema potrebe da se potpuno zaustave uobičajene životne aktivnosti.

“Kada vidimo da nam broj obolele dece pada, da nam predškolska deca nisu zahvaćena, ne možemo razmišljati o zatvaranju takvih objekata. Mi ćemo ići u pravcu da pooštrimo nadzor nad tim objektima, a to smo već, otkako epidemija traje, ovih dana i uradili”, navodi Mijovićeva.

“Dakle, mi ćemo više potencirati u ozbiljnost u sprovođenju mera, nego u prvcu zabrane kretanja, zaustavljanja naših svih delatnosti“, kaže ona.

Užičko pozorište otkazalo je tradicionalnu kulturnu manifestaciju, 14. jugoslovenski pozorišni festival, čije je održavanje pomereno za april naredne godine. Međutim, pozorište će nastaviti sa svojim predstavama. U Požegi je otkazan dečji filmski festival, ali ne i održavanje koncerta za odraslu populaciju, kaže direktorka Kulturnog centra Slađana Varagić.

”I radićemo i dalje, s tim što upozoravamo našu publiku da, ukoliko imaju neke zdravstvene probleme, ne dolaze ova javna okupljanja“, poručuje Varagićeva.

Čačanske škole spremaju se nakon raspusta za uobičajenu nastavu, ali je evidentno da iz vrtića odsustvuje čak 70 odsto mališana, kaže gradonačelnik ovog grada Velimir Stanojević.

”Naravno, ja u potpunosti shvatam roditeljsku brigu i predostrožnost, i na kraju, krajeva, to je neki vid prevencije, da decu, ukoliko imaju neku alternativu, ne šalju u vrtić”, kaže Stanojević.

“Da li će vrtići u narednom periodu raditi, ili ne, to zavisi od mišljenja infektologa, u stvari epidemiologa“, navodi gradonačelnik Čačka.

U Ivanjici samo dva posto mališana i dalje dolazi u vrtić. A roditeljski strah prinudio je upravu vrtića u Požegi, kako kaže direktorka predškolske ustanove ”Olga Jovičić Rita“ Snežana Mladenović, da iz ekonomskih razloga spoje decu iz dva objekta.

”U ovom trenutku od nekih, otprilike 700 dece, koje imamo u dva objekta, danas je prisutno 57“, kaže ona.

Na području Zlatiborskog okruga oko 90 odsto mališana ne dolazi u vrtić. Međutim, epiedmiolozi ne smatraju da će tako i izbeći grip.

Jednostavno, virus mogu preneti i ljudi iz najbližeg okruženja, koji odlaze na posao, u školu. Zato je nepotrebna panika, već je osnovna preventiva u higijeni i ishrani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: