Bez drastičnih mera zbog gripa

Dan pošto je proglašena epidemija novog gripa, nijedan grad nije posegao za drastičnim merama jer za tim, kako kažu, za sada i nema potrebe.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.11.2009.

16:10

Default images

I dalje se primenjuje ono što je do sada važilo - prati se broj i stanje obolelih, u pojedinim gradovima na snazi je zabrana poseta u bolnicama, a u predškolskim ustanovama su pojačane mere higijene. Epidemiolog Predrag Kon kaže da će uskoro početi i obuka zaposlenih u institutima i zavodima za javno zdravlje.

To što je na teritoriji cele Srbije proglašena epidemija novog gripa, u zlatiborskom kraju ne menja ništa, jer je nekoliko gradova, poput Užica i Požege, još ranije prijavilo lokalne epidemije.

Direktorka užičkog zavoda za javno zdravlje Biljana Mijović kaže da se pažljivo prati svaki novi slučaj, a proverava se i da li vrtići sporovode pojačanu higijenu.

Ona navodi da su te mere za sada dovoljne, ali ako dođe do naglog širenja novog gripa, na raspolaganju su i one oštrije.

“Ceneći situaciju, mi ćemo ne ovog trena, nego svaki dan procenjivati da li je nešto rizično, da li je bioskop rizičan, da li je neki kafić, da li je neki noćni klub i onda ćemo proceniti i reći da li treba da se piše rešenje za zatvaranje takvog objekta”, objašnjava Mijovićeva.

“U ovom trenutku, obzirom da je ipak produženi raspust malo učinio svoje, broj dece je počeo sa bolestima da pada, mi nećemo razmišljati o zatvaranju škola”, navodi ona.

I u Kraljevu, jednom od gradova koji je među privima prijavio epidemiju novog gripa, takođe ne razmišljaju o dodatnim merama, jer se i tamo talas epidemije polako smiruje.

Epidemiolog iz Kraljeva Vladan Šaponjić navodi da zatvaranje vrtića trenutno nije opcija, jer broj obolelih predškolaca nije visok.

“S druge strane, veliki broj roditelja, iz predostrožnosti ili straha kako god, svoju decu je povukao iz vrtića privremeno, tako da su grupe prazne, olakšano je sprovođenje protivepidemijskih mera koje se u vrtićima inače sporovode, sad su jako pooštrene, nema trenutno razloga za zatvaranjem vrtića”, smatra on.

Čemu onda proglašenje epidemije, ako se u merama ništa ne menja, pitali smo doktora Šaponjića.

“Cilj proglašenja epidemije i drugih mera koje se samim tim omogućavaju je da se uspori širenje virusa, koliko god je to moguće, da se rasporedi oboljevanje na jedan duži vremenski period, čime se omogućava, s jedne strane vreme za pripremu izvođenja vakcinacije, kao najbolje mere”, objašnjava on.

“S druge strane, da zdravstveni sistem može da prihvati lakše i bolje povećani broj obolelih”, dodaje Šaponjić.

Zavodi za javno zdravlje već su zatrpani pozivima lokalnih samouprava koje zanima da li proglašenje epidemije automatski znači i zabranu, na primer, koncerata.

Užički zavod zovu i građani, kaže Biljana Mijović.

“Često pitaju za svadbe koje su već ovih dana zakazali, na primer sada za vikend. Davali smo preporuke da naravno te svadbe održe, ali smo isto tako pooštreno objašnjavali i apelovali na građane da na takve skupove ne idu ako imaju znake bolesti”, poručuje ona.

Kako će se dvomilionski Beograd boriti protiv epidemije novog gripa i koje se mere mogu očekivati, biće poznato sutra, posle sednice Gradskog štaba civilne zaštite.

Jedna je, međutim, već sada poznata, a to je da će u domovima zdravlja, i to u odeljenjima izolacije, biti uveden produžetak radnog vremena i noćna dežurstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: