Odbor podržao mere Vlade o gripu

Odbor za zdravlje Skupštine Srbije podržao je sve mere Vlade Srbije i Ministarstva zdravlja koje se sprovode na sprečavanju daljeg širenja novog gripa.

Izvor: B92

Sreda, 11.11.2009.

19:33

Default images

Nakon tročasovne sednice članovi odbora saglasili su se da prate sprovođenje politike Vlade i Ministarstva zdravlja, vezane za proglašenje epidemije novog gripa. Iako se stiče utisak da je sednica tekla glatko, deo sednice obeležila je oštra polemika u kojoj su se predstavici Vlade i parlamenta međusobno optuživali kome je prioritet stručnost, a kome politika.

Takve zamerke jedno drugom prebacivali su predsednik Odbora Paja momčilov, poslanik SRS, i državna sekretarka u Ministarstvu zdravlja Nevena Karanović.

Povod je bio – kakve su vakcine za građane Srbije najbolje, kineske ili one koje će dati ponuđač Novartis koji je prošao na tenderu.

Karanovićeva: Kakava je vakcina kineska, to apsolutno mislim da nije uputno u ovom trentku raspravljati.

Momčilov: Vi niste stručnjak za vakcine, nemojte da pričate o vakcinama i nemojte suditi kad vam stručnjaci, direktor Instituta “Torlak” kaže ovde javno da ta vakcina spada u najbezbednije, nemojte Vi iz svog neznanja da opovrgavate njegovo mišljenje.

Kranovićeva: Gospodine Momčilov, nemojte da koristite svoj položaj da biste vodili političku borbu oko vrlo važnih stvari koje se tiču zdravlja građana Srbije. Pod broj jedan, Vi niste stručnjak za vakcinu, kao što nisam ni ja.

Momčilov: Nemojte Vi sad meni da pričate da se ja bavim politikom. Naučite i to da Vi niste glavni, Vi ste pred Odbor došli da budete saslušani, ne da držite nama predavanja. Dole taj Vaš ton naredbodavni! Kažite šta imate, što Vas pitam. Ja nisam protiv svog naroda. Ja svoj narod volim kao i Vi što volite.

Karanovičeva: Prvo, ne odobravam ovakav ton. Naša znanja možemo da izmerimo. Tri puta sam rekla da poštujem gospodina (direktora Instituta "Torlak" Ranka) Dakića. Ali nemojte da zbunjujete javnost Vašim neodmerenim kvalifikacijama.

Momčilov: Oduzimam vam reč! Gospođo, ja vodim ovaj sastanak. Gospođo, državni sekretaru, oduzimam Vam reč.

Posle tročasovne sednice Odbor za zdravlje Skupštine Srbije pozvao je sve nadležne institucije i sredstva javnog informisanja da odgovornim i pravovremenim informisanjem pruže građanima blagovremene informacije u cilju što efikasnijeg sprovođenja protivepidemijskih mera, navedeno je u zaključcima.

Na odboru se nije razgovaralo o temama koje su pokretane na sednicama Skupštine, među kojima je i pitanje ostavke ministra zdravlja koju su tražili pojedini poslanici opozicije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: