Dulić: DS stoji iza Statuta

DS je najodgovorniji za sve reformske procese koji vode Srbiju u Evropu, pa tako i za Statut Vojvodine, izjavio je ministar životne sredine Oliver Dulić.

Izvor: B92

Sreda, 11.11.2009.

10:06

Default images

Niko nije spasao državu Srbiju od neustavnih akata, rekao je Dulić u untervjuu "Blicu“, odgovarajući na izjavu ministra Ivice Dačića da je SPS odbranio zemlju od neustavnog statuta Vojvodine.

"Kroz pravno-tehničke izmene učinjeno je ono što je bilo neophodno, a to je da se stvori okvir za prenos nadležnosti Vojvodini. Ono što je moje duboko uverenje jeste da je predlog statuta, koji je prosleđen Skupštini Srbije, u skladu sa Ustavom i da je ceo postupak vođen u saglasnosti sa zakonom“, rekao je Dulić.

Usvajanje Statuta takođe je i ustavna obaveza, koja je trebalo da bude završena još pre godinu dana, podsetio je Dulić i dodao da ako postoje bilo kakve sumnje da je neustavan, o tome će odlučivati Ustavni sud.

Predlog statuta i zakona o prenosu nadležnosti je apsolutno usaglašen, ne samo u DS, već i u vladajućoj koaliciji i jednom delu opozicije, rekao je Dulić.

Prema njegovoj oceni, u Vojvodini ne postoji ozbiljna politička stranka ili struja koja insistiranjem na decentralizaciji i prenosu pojedinih nadležnosti razmišlja o otcepljenju od Srbije.

"Svaka priča o građanskom ratu ili druge apsurdne pretnje koje pominju pojedini političari, samo je pokušaj da se vrate na političku scenu i budu aktivni“, rekao je Dulić "Blicu".

On smatra da Srbija jednog dana treba da ima više regiona sa sličnim ili istim nadležnostima.

"Koncepcija regionalizacije prisutna je u svim zemljama Evrope i Srbija je možda jedina koja ga nije sprovela". Kod nas, rekao je Dulić, postoji strah od toga, zbog brojnih negativnih iskustava u prošlosti, ali njih ne treba potencirati.

"Iako Vojvodina ima istorijske, kulturne i političke specifičnosti, onog trenutka kad drugi regioni budu izgradili administrativne kapacitete, mogu da ih traže", rekao je Dulić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: