Proglašena epidemija novog gripa

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević proglasio je epidemiju novog gripa tipa A H1N1 na teritoriji Srbije i odredio mere za sprečavanje širenja epidemije.

Izvor: B92

Sreda, 11.11.2009.

01:20

Default images

Milosavljević je, na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, rekao da naredba ministra za proglašenje epidemije između ostalog podrazumeva vanredni epidemiološki nadzor, zabranu okupljanja na javnim mestima, uključujući škole i predškolske ustanove u celoj državi ili u delovima zemlje, ali po proceni nadležnih zdravstvenih ustanova.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević je objasnio da to znači da u ovom trenutku nema opšte zabrane te vrste. On navodi da se proglašenjem epidemije ništa spektakulatno nije dogodilo, ali da je stvoren zakonski osnov za obaveznu vakcinaciju građana. Prvo će biti vakcinisane osobe starije od šest meseci sa hroničnim poremećajima zdravlja, a zatim trudnice, zbog povećanog rizika od teške forme oboljevanja.

Vakcinu će onda primiti i zdrava deca uzrasta od šest meseci do dve godine, zaposleni u objektima koja obavljaju zdravstvenu delatnost, osobe smeštene i zaposlene u ustanovama za socijalnu zaštitu, zaposleni u državnim organima na lokalnim, pokrajinskim i republičkom nivou i u javnim službama.

“Srbija ne kasni. Srbija će biti prva zemlja van EU ili jedna od prve dve-tri koje će istovremeno početi vakcinaciju u prvim danima decembra. Vakcinacija je najbolja mera zaštite i očekujem da raspoloženje sa sumnjom prema vakcini bude potpuno preokrenuto” istakao je Milosavljević.

Proglašenje epidemije podrazumeva i vanredni epidemiološki nadzor i mere za sprečavanje širenja gripa.

“Zabrana okupljanja lica u školama, predškolskim ustanovama, javnim objektima i na drugim javnim mestima na delu ili celoj teritoriji je moguća, ali prema epidemiološkoj proceni nadležnog instituta odnosno Zavoda za javno zdravlje u skladu sa stručnim metodološkim uputstvima insituta za javno zdravlje" objasnio je Milosavljević.

Naredbom je utvrđeno da zdravstvene ustanove, privatne zdravstvene prakse, preduzeća i građani imaju obavezu da po potrebi daju na korišćenje objekte, opremu i prevozna sredstva radi suzbijanja bolesti.

Tiodorović: Život mora da teče

Član Radne grupe za praćenje gripa Branislav Tiodorović smatra da život mora da teče i da ga ne treba zaustavljati tako što će se bez preke potrebe sprečavati masovna okupljanja.

“Ići ćemo na slave, ali to je stvar zdravstvene kulture i domaćin mora da pazi da organizuje sve da ne bude opasnosti za goste. Ići ćemo na koncerte, ja ću ići ne koncert Toma Džonsa” naveo je Tiodorivić.

Pomoćnica ministra zdravlja Ružica Nikolić rekla je, povodom spekulacija o neželjenim dejstvima vakcine protiv gripa, da je vakcina "kao i svaki drugi lek".

"Vakcina je lek kao i svaki drugi koji ima potvrđeno indikacijsko područje dejstva sa delom koji se zove neželjeni efekti i ona se ne razlikuje u odnosu na druge lekove", rekla je Nikolićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

189 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: