Mere Radne grupe protiv gripa

Radna grupa sprema predlog mera protiv novog gripa. Predložena zabrana masovnih skupova. O proglašenju epidemije odlučiće ministar zdravlja.

Izvor: B92

Utorak, 10.11.2009.

10:59

Default images

Kako B92 saznaje, Radna grupa za praćenje pandemije završila je obradu podataka o širenju novog gripa u Srbiji i sačinjava predlog mera protiv epidemije koje će biti prosleđene Institutu za javno zdravlje “MIlan Jovanović Batut“.

Posle sagledavanja epidemiološke situacije u institutu “Batut“, predlog mera biće predat ministru zdravlja, koji ima rok od pet dana da odluči da li će na nivou države proglasiti epidemiju novog gripa.

Takođe, B92 saznaje da je jedna od predloženih mera za borbu protiv epidemije novog gripa zabrana masovnih okupljanja.

O eventualnom zatvaranju vrtića odluka će biti prepuštena lokalnim samoupravama i centrima za javno zdravlje koji će se rukovoditi epidemiološkom situacijom.

Kako bi se zaustavilo širenje virusa, ali i kako ne bi bilo ugro\eno funkcionisanje sistema, posebna Radna grupa Vlade Srbije priprema niz mera koje će morati da budu sprovedene u slučaju proglašenja epidemije. Epidemiolog Branislav Tiodorović objasnio je, gostujući u “Kažiprstu“ B92, šta može da se očekuje u slučaju proglašenja epidemije.

"To znači da ćemo javne službe da osposobimo da rade kako treba, da čak i uslovima kad nema 10-20 posto radnika, da funkcionišu obdaništa, i kada imamo ugroženost te male dece, da zatvorimo kad nisu sposobni da to organizuju, da je bolje da dete bude kod kuće, ali da stvorimo mogućnost da zdrava deca budu odvojena u jednom obdaništu. Dakle, kada donosimo odluku, ne donosimo je za celu republiku u ovom trenutku jednako", kaže on.

Prema Tiodorovićevim rečima, virusu novog gripa odgovara zimsko vreme i temperatura od pet do sedam stepeni i kišni period. On kaže i da je reč o bolesti koja zahteva izolaciju bolesnih da bi se smanjila mogućnost prenošenja.

On je procenio da bi broj obolelih mogao biti između 300 i 400 000 i da bi u tom slučaju smrtnost bila 0,01 odsto.

Prema njegovim rečima, 500.000 doza vakcine se očekuje do 15. decembra, ali on kaže i da bi bilo idealno da vakcine budu isporučene do kraja januara.

"Vakcine, čija je nabavna cena 799 dinara, dobiće prioritetne grupe u okviru kojih su hronični bolesnici, trudnice i mala deca, zdravstveni radnici, stari u staračkim domovima i insititutima za nezbrinutu decu i javne službe, ali da postoji i mogućnost da država uvede neku vrstu participacije", rekao je Tiodorović.

Beograd je već spreman za epidemiju. Gradske vlasti su još pre šest meseci naredile svakom javnom preduzeću da napravi akcioni plan funkcionisanja u slučaju epidemije.

Većih problema neće biti ukoliko se 10 ili 30 odsto zaposlenih ne pojavi na poslu, a zna se šta će se raditi i u slučaju ako se polovina radnika razboli, navodi član gradskog veća Slobodan Šolević.

“U poslednjih pet godina, po bilo kom osnovu ko je napustio radno mesto u Vodovodu i otišao, izvršeni su evidencija ljudi i njih je oko 500 koji se mogu pozvati i staviti na raspolaganje“, kaže Šolević.

“Što se tiče gradske čistoće, odvojiće se bitno od nebitnog. Čistiće se sve javne površine, ali se neće odnositi smeće sa divljih deponija“, navodi on.

“Što se tiče gradskog saobraćaja, ostvarena je komunikacija sa ljudima koji su u protekle tri godine otišli u penziju i ima podataka da je takvih 150 i da oni mogu da se stave u funkciju da voze“, kaže Šolević.

U Beogradu će biti izdvojena dodatna sredstva za dezinfekciju vozila i šalter sala, a naručena je i dodatna količina epidemioloških maski.

I prosveta se sprema za proglašenje epidemije ali, prema rečima resornog ministra Žarka Obradovića, čeka i konkretna upustva epidemiologa.

“Mi smo doneli odluku da produžimo raspust. Deca neće raditi 11 dana, što je dovoljno vremena da neko preleži kod kuće. Suština je da, ako se nastavi, 16. novembra samo zdrava deca idu u školu“, navodi ministar.

U Srbiji je do sada zvanično registrovano ukupno 258 obolelih od novog gripa, mada nadležni kažu da je broj obolelih nekoliko desetina puta veći.

A kako Radna grupa donosi odluku o eventualnom proglašenju epidemije novog gripa u Srbiji možete saznati u posebnoj vesti.

Celo izdanje emisije "Kažiprst", u kojoj je gost Danice Vučenić bio Branislav Tiodorović, možete pogledati ovde:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: