KG: Nema problema sa "Fijatom"

Kragujevačke vlasti tvrde da je potpisivanje aneksa ugovora između Vlade Srbije i "Fijata" odloženo za nekoliko nedelja zbog tehničkih problema.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 10.11.2009.

12:10

Default images

Uprkos očekivanjima, “Fijat“ danas nije potpisao aneks ugovora sa državom Srbijom o formiranju kompanije “Fijat automobili Srbija”, niti je uplatio osnivački kapital od 100 miliona evra. Zamenik gradonačelnika Kragujevca Nebojša Zdravković tvrdi da se uplata odlaže za nekoliko nedelja zbog tehničkih problema, dok sindikati u "Zastavi" kažu da su iznenađeni.

Kragujevčani se pak nadaju odluci vlade o nastavku programa za kupovinu punta po sistemu staro za novo.

Odlaganje uplate osnivačkog kapitala i potpisivanje aneksa ugovora sa “Fijatom“ o formiranju nove auto kompanije ništa ne remeti, jer će i taj posao biti završen u narednih nekoliko nedelja, tvrdi zamenik gradonačelnika Kragujevca Nebojša Zdravković.

On ističe da je sve spremno da “Fijat“ preuzme imovinu “Zastave“ čim bude uplatio 100 miliona evra.

Sindikalni lideri imaju oskudne informacije o razlozima za prolongiranje potpisivanja aneksa ugovoa i naglašavaju da su veoma iznenađeni.

Predsednik sindikata fabrike “Zastava automobili“ Zoran Mihajlović smatra da će ugovor na kraju biti potpisan, ali nema informaciju kada bi to moglo biti.

Mihajlović ima nezvanična saznanja da “Fijat“ nije završio biznis plan niti doneo odluku kojim tempom će ulagati 800 miliona evra u kragujevačku fabriku.

Građani se pak raduju najavama da će sa traka sići još pet hiljada punta koje će moći da pazare po sistemu staro za novo.

Sve ove loše vesti već ubrzo bi mogle biti privremeno zaboravljene, jer će već sutra iz “Zastave“ svečano biti isporučen prvi kontigent punta za Republiku Srpsku.

Stevanović: Aneks sa "Fijatom" u decembru

Aneks ugovora o formiranju kompanije "Fijat automobili Srbija" trebalo bi da se potpiše do sredine decembra, kaže gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović.

On je rekao da će aneks ugovora o formiranju zajedničkog preduzeća "Fijata" i Vlade Srbije sigurno biti potpisan, ali da još postoje neki sporni detalji. "Sve je spremno, ali su sporni neki detalji u biznis planu", rekao Stevanović i dodao da ne želi da precizira datum potpisivanja aneksa ugovora, "da ponovo ne pogreši".

Stevanović je rekao da će o terminu potpisivanja aneksa razgovarati sa ministrom ekonomije i regionalnog razvoja Mlađanom Dinkićem.

Prema ranijim najavama čelnika Kragujevca, Aneks ugovora sa italjanskim proizvođacem vozila trebalo je da bude potpisan između 10. i 15. novembra.

Očekuje se da italijanska kompanija, posle potpisivanja aneksa ugovora, uplati 100 miliona evra osnivačkog kapitala, umesto 200 miliona evra, koliko je bilo predviđeno ugovorom sa Vladom Srbije, nakon čega bi kao većinski vlasnik sa 67 odsto kapitala preuzela fabriku automobila u Kragujevcu.

A o tome zašto aneks ugovora "Fijata" i Vlade Srbije o formiranju firme "Fijat automobili Srbija" neće biti potpisan danas, kako je ranije bilo previđeno, možete čitati u našoj rubrici Biz.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: