Druga žrtva gripa u Hrvatskoj

Druga žrtva novog gripa u Hrvatskoj nije muškarac koji je umro od infarkta, već devojčica iz Splita koja je bolovala od leukemije, saopšteno je u Zagrebu.

Izvor: Tanjug

Utorak, 10.11.2009.

10:06

Default images

Ministar zdravlja Darko Milinović, pri poseti zagrebačkoj klinici za zarazne bolesti "Fran Mihaljević", negirao je tvrdnje da je druga žrtva muškarac koji je po pisanju medija u subotu u toj bolnici umro zbog infarkta, jer kod pomenutog muškarca nije potvrđena zaraza virusom novog gripa.

Ministar, koji je posetu bolnici iskoristio da se vakciniše protiv sezonskog gripa i da poseti najteže bolesnike, novinarima je saopštio da se u klinici leči 50 ljudi sa simptomima novog gripa, a da je od toga osmoro na intenzivnoj nezi.

On je rekao da nema mesta panici i da građani ne moraju nositi maske, jer one ne pomažu u suzbijanju novog gripa.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo saopštio je da su danas laboratorijski potvrđena 453 slučaja novog gripa, a registrovano je i 1112 obolelih s kliničkim znakovima gripa kod kojih on nije laboratorijski dokazan.

Osim u Zagrebu, epidemija gripa je prisutna i u Splitsko-dalmatinskoj županiji, gde je i službeno proglašena, kao i u Karlovačkoj županiji, dok je u Gospiću zabeleženo nekoliko obolelih.

Prva žrtva novog gripa bio je 61-godišnji Splićanin koji je u tamošnjoj bolnici desetak dana bio na respiratorima, a umro je 31. oktobra.

Iako je Hrvatska naručila milion i po doza vakcine, prva pošiljka od 500.000 doza stići će tek krajem ovog i početkom sledećeg meseca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: