Fijat odložio preuzimanje Zastave

U "Zastavi" i kragujevačkoj upravi zatečeni ponovnim pomeranjem datuma potpisivanja aneksa ugovora sa italijanskom kompanijom "Fijat", saznaje "Danas".

Izvor: B92

Utorak, 10.11.2009.

01:32

Default images

Uprkos najavama zvaničnih izvora da će aneks ugovora "Fijata" i Vlade Srbije o formiranju kompanije "Fijat automobili Srbija" biti potpisan danas, taj dokument ipak neće biti verifikovan, pošto Italijani, prema oficijelnim informacijama, još nisu dostavili biznis plan za novu kompaniju."Zaista ne znamo o čemu se više radi", ističu u poslovodstvu "Zastave".

U Ministarstvu ekonomije kažu da je aneks ugovora završen, ali da se sa Italijanima usaglašavaju "još neke, završne formalnosti" vezane za početak rada.

Sagovornik lista iz Ministarstva rekao je da Vlada čeka da "Fijat" završi i dostavi biznis plan nove kompanije, iz koga će se, između ostalog, videti koliko će se automobila godišnje proizvoditi u Kragujevcu, koje klase će biti ta vozila i na kojim inostranim tržištima će se prodavati.

"Aneks ugovora sa 'Fijatom' biće potpisan narednih nedelja. U poslovnom aranžmanu sa Italijanima nema nikakvih komplikacija ni problema", kažu u Ministarstvu ekonomije.

Oni tvrde da će "Fijat" uskoro uplatiti prvih 100 miliona evra od planirane investicije.

Naredna godina će, dodaju, biti godina instaliranja opreme, izgradnje nove fabrike, odnosno pripreme za proizvodnju prvog novog modela u kragujevačkoj kompaniji, koja bi trebalo da počne početkom 2011.

U poslovodstvu Grupe "Zastave vozila", koje je tokom vikenda čekalo protokol za potpisivanje aneksa ugovora, juče nisu znali zašto je taj događaj odložen.

Sindikalci "Zastavine fabrike automobila" kažu da su tokom vikenda nezvanično čuli da aneks neće biti potpisan i da se verifikacija tog dokumenta odlaže na neodređeni rok.

"Počeli smo da se raspitujemo i nezvanično nam je, posredstvom naših veza u Vladi, rečeno da se potpisivanje ponovo odlaže jer Italijani nisu dostavili biznis plan. Možda je to razlog, ali ja ipak mislim da Italijani i dalje nemaju ili još ne žele da uplate 100 miliona evra osnivačkog kapitala, što je uslov za preuzimanje naše fabrike", kaže potpredsednik Sindikata Fabrike automobila Zoran Marković.

Zatečeni su bili i u ovdašnjoj gradskoj upravi, čiji su čelnici, zbog ceremonije potpisivanja, otkazali putovanje u Njujork.

"I nama je rečeno da je potpisivanje ugovora sa 'Fijatom' pomereno zbog biznis plana za novu kompaniju, ali je verovatnije da je problem u novcu. Tačno je da je 'Fijat; počeo da prevazilazi posledice globalne krize i krize u automobilskoj industriji, ali je situacija i dalje rovita, s tim što izgleda da se Fijatovi i naši prioriteti trenutno ne poklapaju. Ne verujem da će ponovno odlaganje potpisivanja aneksa ugovora da ugrozi posao sa Italijanima, ali je izvesno da će mu, marketinški posmatrano, naneti određenu štetu", rekao je jedan od kragujevačkih gradskih funkcionera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: