Masovna bolovanja zbog novog gripa

Privredna komora Beograda očekuje da će zbog epidemije novog gripa više od 40 odsto radnika ostati kod kuće.

Izvor: B92

Utorak, 10.11.2009.

00:41

Default images

Epidemija novog gripa mogla bi da desetkuje ionako posustalu privredu Srbije. Sve je više zaposlenih koji odlaze na bolovanje, što zbog običnog, što zbog novog gripa, ali ima i onih koji usled epidemije iz straha izbegavaju odlazak u kolektiv. Direktor Privredne komore Milan Janković kaže da je trenutno oko 15 odsto radne populacije na bolovanju, ali da taj broj raste.

Privredna komora Beograda procenjuje da bi bolovanja mogla da ugroze privredu i zbog toga su formirali radnu grupu koja bi već u sredu trebalo da izradi akcione planove i preporuke poslodavcima.

Janković je za B92 rekao da veruje da ima zaposlenih koji zloupotrebljavaju novi grip.

"U privatnom sektoru skoro da nije primećeno veliko odsustvovanje s posla, a u društvenom sektoru i u delatnostima u kojima mogu da odsustvuju radnici, počelo je da se otvara masovno bolavanje“, kaže Janković.

On je rekao da će se u narednim nedeljama videti ko je iskreni ekonomski patriota.

"Oni koji su bolesni treba da se leče, a oni koji su zdravi, na njih će pasti najveći teret. Jedan ekonomski patriotizam je izuzetno važan za opstanak privrede ovakva kakva je, u velikim teškoćama. Proizvodni procesi ne samo u Beogradu nego i u Republici će biti ugroženi ako zaista svi ne budemo prihvatili da poštujemo procedure", rekao je Janković.

Svako privatno preduzeće uglavnom pravi svoj plan za vanrede okolnosti i nije retka pojava da se pribegava obaveznoj vakcinaciji od običnog, sezonskog gripa.

Neke preporuke je izdala Unija poslodavaca Srbije. Dragoljub Rajić iz te Unije kaže da se od poslodavaca pre svega traži da poštuju preporuke Ministarstva zdravlja, a zatim i dodatne mere.

"Poslodavcima je preporučeno da pre svega obrate pažnju na reorganizaciju radnih mesta osoba u riziku, da se osobe sa hroničnim poremećajima zdravlja izoluju u posebne, zasebne radne prostorije, ukoliko je to moguće. Takođe smo bankama, odnosno uslužnom sektoru, preporučili da se nabave zaštitne maske i tamo gde je moguće improvizuju zaštitni šalteri", objasnio je Rajić.

Problem je što se u Srbiji zaštitni šalteri ne proizvode ali će, kaže Rajić, sasvim dobro poslužiti i imrovizovani plastični i stakleni paravani.

U svakom slučaju, privredna aktivnost niti sme niti može da stane, slažu se naši sagovornici.

Komunalna preduzeća spremna za slučaj širenja novog gripa

Beogradska javna komunalna preduzeća i gradski sekretarijati doneli su planove aktivnosti pre i u slučaju proglašenja epidemije gripa tipa A H1N1, saopšteno je iz Gradske uprave.

Komandant Gradskog štaba civilne zaštite Slobodan Šolević objasnio je da će, ako se razboli 50 odsto zaposlenih u komunalnom preduzeću, biti pozivani ljudi koji su na listi čekanja za zaposlenje u tom preduzeću, vojnici koji su tu služili civilni rok i oni koji su u poslednjih pet godina, po bilo kom osnovu, napustili to preduzeće.

Da bi grad normalno funkcionisao, prioritet će biti dat urednom snabdevanju građana vodom, grejanju, javnom gradskom prevozu, čišćenju grada i pogrebnim uslugama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: