SAD: Nedovoljno vakcina protiv H1N1

Mada je u SAD broj smrtnih slučajeva izazvanih novim gripom premašio 1000, vlasti ne stižu da obezbede dovoljne količine vakcine za sve koji žele da je prime.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.11.2009.

17:43

Default images

Sjedinjene Države imaju velike probleme sa nabavkom vakcina protiv novog gripa. Američki predsednik Barak Obama je veoma nezadovoljan i u tom nezadovoljstvu sasvim sigurno nije jedini.

U jednoj klinici u istočnom delu Los Anđelesa radni dan je naveliko u toku. Ispred ulaza vijuga red od oko 300-400 ljudi, od kojih neki više od dva sata čekaju da dobiju vakcinu protiv novog gripa.

Tu besplatnu kliniku osnovale su okružne vlasti i za mnoge Amerikance to je trenutno jedini način da dođu do vakcine.

U petom sam mesecu trudnoće i jako se brinem. Jutros sam bila kod svog doktora, ali tamo još nisu dobili vakcine. Na putu do posla u Holivudu videla sam ovu kliniku pa sad ovde pokušavam da dođem na red. Čula sam da je juće od gripa umrla jedna trudnica, tako da sam prestravljena”, kaže stanovnica Los Anđelesa.

Širom Amerike besplatne klinike zatrpane su poslom, pošto u redovima čekaju čak i oni koji imaju zdravstveno osiguranje.

Vakcina, međutim, nema dovoljno za sve i prednost se daje najugroženijim kategorijama ljudi. Nije, međutim, baš najjasnije ko sve spada u ugrožene kategorije.

Na primer, majka koja je upravo saznala da ne može da dobije vakcinu zato što njen sin ima više od šest meseci, kaže da je razočarana.

“Jer, ako ja dobijem grip, zaraziću i sina”, kaže ona.

Umesto planiranih 50 miliona vakcina, Sjedinjene Države su do sada obezbedile tek 33 miliona.

Doktor Tomas Fridan iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti priznaje da to nije dovoljno.

“Virus nastavlja da se širi i dostupnost vakcina je sve veća, ali nije ni blizu toliko velika koliko bismo želeli”, rekao je on.

Vlasti kažu da je novi grip u većini slučajeva blaga bolest i istovremeno podstiču ljude da prime vakcinu.

Ali, mnogo je Amerikanaca koji sumnjaju u bezbednost vakcine.
Neki čak veruju da se broj slučajeva svinjskog gripa preuveličava.

Konzervativni komentator Raš Limbo u svojoj uticajnoj radio-emisiji napao je zvanilčnike zadužene za zdravlje zbog odluke predsednika Barake Obame da prošlog meseca, zbog novog gripa, uvede vanredno stanje.

“Niste vi toliko zabrinuti za zdravlje ljudi, više vas brine promovisanje političkih ciljeva. Vaš zadatak u toj promociji jeste podsticanje panike, kako biste mogli da kontrolište ljude. Mene niko neće kontrolisati”, kazao je Limbo.

U Kaliforniji, o novom gripu se i - repuje. Naime, jedna od brojnih zvaničnih video poruka o borbi protiv širenja gripa, u državi u kojoj je virus H1N1 do sada usmrtio oko 250 ljudi, zapravo je rep numera.

Druge države primenjuju i druge metode. Država Nujork pokušava da prisili zdravstvene radnike na vakcinaciju.

U Merilendu se državni službenici podstiču da prijavljuju kolege koji ne peru ruke.

U Masačusetsu, u Bostonu, od katoličkih crkava je zatraženo da za pričest ne koriste vino.

Za to vreme, jedna ordinacija na Beverli Hilsu bukvalno ne zna šta da radi sa svojim vakcinama.

Ordinacija doktora Džejda Gladstina dobila je pogrešan tip vakcine - sprej za nos sa živim virusom, koji nije prikladan za većinu pacijenata.

“Mislim da distribuciju vakcine prate loša komunikacija i koordinacija. To dokazuje i činjenica da smo mi dobili vakcinu od koje nemamo mnogo koristi”, kaže Gladstin.

O vakcinaciji protiv novog gripa pevaju i popularni likovi iz dečjih crtanih serija.

Istovremeno, međutim, vlasti iz skladišta izvlače nove doze tamiflua za decu zaraženu virusom H1N1.

To je možda znak da zvaničnici trenutno više razmišljaju o lečenju gripa, nego o njegovom sprečavanju, pošto nabavka vakcine protiv novog gripa očigledno ne ide po planu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: