Kupovina vakcina od "Novartisa"?

Kompanija "Novartis" jedina je predala kompletnu ponudu za vakcinu protiv novog gripa. Isporuka prvih doza moguća 25 dana od potpisivanja ugovora.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.11.2009.

08:12

Default images

Oni, kako je rečeno u Zavodu, nude cenu od 799 dinara po dozi. Prvu turu od 500.000 vakcina mogli bi da isporuče 25 dana nakon potpisivanja ugovora. Dva i po miliona vakcina isporučili bi u tri ture – u januaru, februaru i martu.

Farmaceutska kompanija “Novartis” jedina je podnela kompletnu dokumentaciju za nabavku vakcine protiv novog gripa, saopštila je tenderska komisija po otvaranju ponuda.

Komisija trenutno razmatra ponude, a odluka o proizvođaču od koga će Srbija nabaviti vakcine protiv gripa A H1N1očekuje se tokom dana. Dokumentaciju su podnele farmaceutske kuće "Bakster", "Novartis" i Institut "Torlak" koji je ponudio vakcinu kineskog prozivođača.

U toku otvaranja ponuda predstavnici "Torlaka" saopštili su da nisu dobili poziv za dostavljanje ponuda, a predstavnik “Jugohemije”, koja zastupa “Novartis”, usprotivio se odluci da se javno pročita Torlakova ponuda. Vakcina protiv novog gripa u Srbiju će po svemu sudeći stići iz Švajcarske.

Tamošnja kompanija, koju zastupa “Jugohemija” Miroslava Miškovića, jedina je dostavila kompletnu dokumentaciju za nabavku vakcina.

Predsednik tenderske komisije, epidemiolog Branislav Tiodorović, naveo je da je ponuđena vakcina po ceni od 799 dinara po dozi.

“Ponuđač izjavljuje da je rok isporuke prvih 500.000 doza 25 dana od dana zaključenja ugovora. Zatim, preostalih 2.500.000 doza - rok je 79 dana od 1. januara 2010”, kazao je Tiodorović.

On je naveo da posle zvanične preporuke Komisije, konačnu reč daje Agencija za lekove koja će odabranu vakcinu registrovati za domaće tržište. Pre toga treba komisija treba da utvrdi sastav vakcine i koliko je ona dobra za trudnice i decu.

Predstavnik “Novartisa”, komercijalni direktor “Jugohemije” Vladimir Marković, tvrdi da je njihovu vakcinu do sada primilo 42 miliona ljudi bez kontraindikacija.

“Mi smo spremni da to podelimo u tri tranše, a završila bi se kompletna isporuka 79. dana, ali smo spremni da budu u tri jednake tranše - 30. januara, 27. februara i 31. marta”, kazao je Marković.

Posle konstatacije da nije prihvaćena ponuda proizvođača “Bekster” jer nije dostavljena potpuna dokumentacija, usledilo je iznenađenje za komisiju – ponuda Instituta "Torlak". Tiodorović je, obraćajući se članovima komisije upitao da li zanju za ponudu "Torlaka", na šta mu je odgovoreno da ne znaju.

Tiodorović je potom konstatovao da je ponuda data 15 minuta pre početka otvaranja ponuda, a potom je počeo da čita ponudu "Torlaka", što je izazvalo negodovanje pravnog zastupnika “Jugohemije”, odnosno “Novartisa”.

Tiodorović: Uvozni i ponuđač bi bio institut za virusologiju "Torlak". Količina je tri miliona doza.

Predstavnik “Jugohemije”: To nema pravo da se čita. Vi nemate pravo ovo da čitate. Nemate pravo. Oni nisu…

Tiodorović: Ja se izvinjavam Vama, ako to pravna služba meni kaže da nemam pravo da čitam - ja ću to prihvatiti. A, ne mogu vas, kao konkurenta, da ispoštujem. U redu, imate pravo da reagujete. Nema razloga za uzbuđenje.

Predstavnik “Jugohemije”: Ne, ima, zato što imate pravnu službu koja ne radi. Vi nemate pravo to da čitate. Vi dižete tenziju zato što čitate nešto za šta nemate pravo.

To, međutim nije bio kraj, raspravu su nastavili predstavnici “Torlaka” i “Jugohemije”.

Predstavnica “Torlaka”: “Torlak” nije dobio poziv da učestvuje. Nije mu poslata dokumentacija i mogu samo da kažem ispred kuće, ako je dobila samo “Jugohemija”, zašto je dobila, ja hoću to da pitam. Zašto se samo njima uputio poziv?

Predstavnik “Jugohemije”: Nemojte da govorite neistinu.

Predstavnica “Torlaka”: Ja pitam da li je…

Predstavnik “Jugohemije”: Nemojte da pitate, donosite zaključak. Govorite neistinu.

Predstavnica “Torlaka”: Ja imam predsednika komisije koji…
Predstavnik “Jugohemije”: Govorite neistine i za to možete da odgovarate…

Zbog nepotpune dokumentacije, ponuda “Torlaka” nije prihvaćena.

Institut je najavio da će sutra dobiti uzorke kineske kompanije "Zheijang tianyan" čija je cena biti 3,8 evra po dozi.

Srbija nije ranije nabavila vakcine jer ih nije bilo na tržištu, objasnio je predsednik Radne grupe za praćenje pandemije Predrag Kon gostujući u "Utisku nedelje" B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

204 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: