Srbija do četvrtka bez advokata

Advokati u Srbiji počeli su trodnevnu obustavu rada u znak protesta što im je vladinom uredbom naloženo da uvedu fiskalne kase od 1. marta 2010.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.11.2009.

00:38

Default images

Ministarstvo pravde podržava zahteve advokata, dok u Ministarstvu za trgovinu i usluge kažu da su razgovori sa advokatima počeli, ali, za sada, bez rezultata. U Okružnom sudu u Beogradu danas je odloženo 30 pretresa. Portparolka Okružnog suda Ivana Ramić kaže za B92 da se održavaju samo sudjenja na kojima prisustvo advokata nije obavezno.

Kako je najavljeno, tokom obustave rada od ponedeljka zaključno sa sredom, advokati neće pristupati ni na jedno ročište, neće pečatirati, potpisivati ni predavati podneske u postupcima.

Advokati neće ići u posete u pritvoru, neće pristupati kao branioci, punomoćnici privatnih tužilaca, oštećenih, maloletnika i dece na glavne pretrese, niti u pretkrivičnim i istražnim postupcima.

Gostujući vestima TV B92 advokat Slobodan Šoškić rekao je da je uvođenje fiskalnih kasa neprihvatljivo, jer to otvara mogućnost za povredu profesije.

Šoškić kaže da bi evidencija i dalje trebalo da se vodi putem postojećih knjiga, što je praksa i u zemljama regiona i Evropske unije.

"Bio na sastanku sa ministrom Milosavljevićem i zaključio sam da je ministar blagonaklon da se razgovara, samo se postavlja pitanje dokle“, navodi on.

"Možemo proceniti iz taktičkih razloga da je to možda i nekakvo odugovlačenje postupka dok vas ne bi doveli do onog kritičnog datuma kada počinje da se primenjuje. Da ne bi bilo toga, advokati su ova tri dana proglasili kao protest koji ukazuje na nezadovoljstvo ovakvom vladinom uredbom", objasnio je Šoškić. Predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević rekao je da će u trodnevnoj generalnoj obustavi rada učestvovati svih 7.000 advokata.

Advokat Toma Fila kaže da će svih 15 advokata njegove kancelarije poštovati odluku komore.

“Svaki advokat od karijere i od imena mora da poštuje odluke svojih organa. Posebno, što se mene tiče i mojih ljudi, zato što mi smatramo da je fiskalizacija nepotrebna u advokatskim kancelarijama, a osim toga je i veoma opasna”, smatra Fila.

“Time se zadire direktno u profesionalnu etiku advokata. Međunarodna unija advokata dala je podršku, Ministarstvo pravde dalo nam je podršku, pa to je valjda dokaz da tu nečega ima. Ima razlike između pekara i advokata, znate”, rekao je on.

Fila navodi da u Evropskoj uniji postoje drugi načini kontrole prihoda advokatskih kancelarija, sa čime se slaže i državni sekretar Slobodan Homen, koji je u ime Ministarstva pravde podržao advokate u njihovim zahtevima.

“Ministarstvo pravde je dalo načelnu podršku advokatima. Naravno, ne u štrajku i ne mislimo da je to najbolji način, nego da se razgovara o promeni Uredbe o fiskalnim kasama, iz prostog razloga što nigde u zemljama Evropske unije ne postoje fiskalne kase za advokate, nego postoje drugi, bolji načini da se apsolutno iskontrolišu poreske obaveze advokata”, objasnio je Homen.

“Mislim da je opšte poznato da su već sada advokati dužni da vode poreske knjige i mislim da jedino što u ovom trenutku treba da se uradi jesu adekvatne i česte kontrole nadležnih poreskih organa”, kazao je on.

Homen se nada da će do marta advokati postići dogovor sa Ministarstvom trgovine i usluga koje je nadležno za fiskalizaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: