Dve osobe umrle u bolnici u Užicu

Dve osobe koje su odranije bile bolesne, preminule su u užičkoj bolnici. Kod jedne je potvrđeno prisustvo virusa H1N1. Oboleli mladić iz Vranja i dalje teško.

Izvor: B92

Nedelja, 08.11.2009.

10:07

Default images

Kako je saopšteno na veb-sajtu Zdravstvenog centra Užice, u toj bolnici su preminuli muškarac koji je već neko vreme bio u teškom stanju, priključen na respirator i kod koga su nastupile komplikacije i žena koja je juče primljena na Internističku intenzivnu negu u teškom stanju, ali kod koje još nije potvrđeno prisustvo virusa novog gripa.

Kako su za B92 rekli u užičkoj bolnici, preminuli muškarac bio je bolestan i odranije, dok je žena koja je umrla bolovala od dijabetesa, a doživela je i moždani udar.

“U opštoj bolnici Užice u izolacionoj jedinici intenzivne nege umrlo je dvoje ljudi. Pacijent iz Požege koji je bio u teškom stanju i ima prisustvo H1N1. Drugo je pacijentkinja iz Užica, ali još nema potvrde da je reč o novom gripu, potvrdu ćemo imati u večernjim satima”, kaže dr Zoran Lazović, zamenik direktora Zdravstvenog centra Užice.

Do sada je u užičkoj bolnici evidentirano sedam pacijenta kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa gripa A (H1N1).

Dva pacijenta su i dalje smeštena na Odeljenju internističke intenzivne nege. Jedna žena je u teškom stanju, priključena na respirator, ali nije životno ugrožena, dok je drugi pacijent dobrog opšteg stanja.

Teže je oboleo od novog gripa i mladiću iz Vranja koji je takođe priključen na respirator u Kliničkom centru u Nišu.

Direktor niškog Zdravstvenog centra Žarko Ranković kaže za B92 da je mladićevo stanje teško.
Detalj ispred Infektivne klinike u Nišu (Beta)
“Pacijent je vitalno stabilan, ali i dalje izuzetno težak bolesnik sa krajnje neizvesnim ishodom”, navodi Ranković.

“U toku poslednja 24 časa, u klinici za infektivne bolesti obavljeno je 69 pregleda pacijenata sa novim tipom gripa, jedan pacijent je zadžan na bolničkom lečenju, a na klinici se trenutno nalaze 22 obolela i njihovo stanje je zadovoljavajuće. Svi se nalaze u fazi laganog kliničkog oporavka”, kaže on.

U Leskovcu su od novog gripa obolela 22 učenika šestog i osmog razreda Osnovne škole “Vožd Karađorđe“, a jedan od njih je prebačen na infektivno odeljenje Opšte bolnice.

Načelnica Infektivnog odeljenja leskovačke bolnice Dušanka Živković izjavila je za B92 da su preostali đaci na kućnom lečenju jer se radi o blažoj kliničkoj slici.

Prema njenim rečima, zdravstveno stanje učenika i još 11 pacijenata koji su smešteni u Opštu bolnicu stabilno je.

“U infektološkoj službi opšte bolnice u Leskovcu imamo ukupno 11 hospitalizovanih, od toga tri odrasle osobe, a ostalo su deca školskog i srednješkolskog uzrasta i njihovo zdravstveno stanje u ovom trenutku je sasvim zadovoljavajuće“, kaže Živkovićeva.

U kragujevačkom Kliničkom centru smešteno je pet pacijenata sa težim oblikom novog gripa, od kojih je dvoje priključeno na respirator.

Na intenzivnoj nezi su 52-godišnja žena iz Kragujevca i 37-godišnji muškarac iz okoline tog grada.

Na Infektivno odeljenju valjevske bolnice trenutno je primljeno još troje obolelih od novog gripa, tako da je u tom gradu zabeleženo ukupno pet obolelih.

Radi se o jednoj ženi staroj 53 godine i dvoje dece - devojčici i dečaku koji imaju 13 godina. Nakon primljene terapije, njihovo stanje je za sada stabilno.

Epidemija se proglašava sledeće nedelje?

Epidemiolozi najavljuju da bi tokom sledeće nedelje mogla biti proglašena epidemija gripa tipa A H1N1 na teritoriji Srbije.

“Mi smo svi i kao lekari i kao pacijenti svesni toga da smo u epidemiji i da je virus tu. Proglašenjem epidemije se kompletan sistem stavlja u funkciju”, kaže član radne grupe za borbu protiv pandemije novog gripa Branislav Tiodorović.

Ponude za nabavku vakcina protiv novog gripa biće otvorene u ponedeljak u Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje i tada bi trebalo da se zna po kojoj ceni i od koga će Srbija nabaviti vakcine.

“Vakcinacija jeste najbolja prevencija i kada bude počela mi ćemo insistirati na tome da je strateški bitno da svaki građanin u Srbiji bude vakcinisan, jer se time smanjuje rizik od ovih teških bolesti sa obostranom upalom pluća, sa naglim komplikacijama koje mogu da ugroze život”, objašnjava ministar zdravlja Tomica Milosavljević.

Cena vakcine bila je prethodnih meseci u rasponu od oko 5 do 14 evra - Nemačka je u julu platila 50 miliona vakcina 700 miliona evra, dok je Švajcarska krajem oktobra naručila 13 miliona vakcina za 93 miliona franaka, što je 4,8 evra po komadu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: