Ukrajina: Nema vanrednog stanja

Nema razloga za uvođenje vanrednog stanja u Ukrajini zbog epidemije gripa, izjavila je ukrajinska premijerka Julija Timošenko.

Izvor: B92

Subota, 07.11.2009.

22:39

Default images

"Kada je broj slučajeva zaraze gripom dostigao epidemiološki nivo, uveden je karantin. A to je jednako vanrednom stanju i uvođenju vanrednih mera tokom epidemije infektivnih bolesti", rekla je Timošenkova, koja trenutno boravi u zapadnoj ukrajinskoj pokrajini Užgorod kako bi ispitala situaciju u vezi sa epidemijom gripa.

"Nikakve druge mere, osim karantina, nisu potrebne", naglasila je ukrajinska premijerka.

Timošenkova je takođe pozvala predsednika Viktora Juščenka da, što je pre moguće, potpiše zakon koji je parlament već usvojio, a po kojem bi država izdvojila oko 120 miliona dolara za borbu protiv gripa.

Ona je ponovila da širenje virusa gripa u zemlji neće ugroziti predstojeće predsedničke izbore.

Prema ukrajinskom zakonu, vanredno stanje može da uvede samo predsednik, a tokom tog perioda, dozvoljeno je kršenje sloboda građana, kao što je pravo na javno okupljanje.

Do sada je nekoliko političara tražilo od ukrajinskog predsednika da, zbog epidemije novog gripa, uvede vanredno stanje u zemlji.

Svetski mediji navode da bi predsednički izbori u Ukrajini, koji bi trebalo da budu održani u januaru, mogli da budu odloženi za maj 2010, zbog širenja virusa novog gripa, od kojeg je u toj zemlji, poslednjih nekoliko sedmica, umrlo više od 100 ljudi, dok je 750.000 zaraženo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: