Nova sednica zbog Statuta Vojvodine

Redovno zasedanje Skupštine Srbije biće prekinuto da bi parlament raspravljao o Statutu Vojvodine i pratećem zakonu o nadležnostima, kaže predsednica Skupštine.

Izvor: Beta

Subota, 07.11.2009.

14:51

Default images

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Djukić-Dejanović je na konferenciji za novinare posle sednice Predsedništva Socijalističke partije Srbije održane u Novom Sadu kazala da je moguće već naredne sedmice prekinuti redovno zasedanje i zakazati sednicu koja će biti posvećena autonomiji Vojvodine.

Predsednik SPS-a Ivica Dačić zadovoljan je što je Izvršno veće Vojnodine prihvatilo amandmane njegove partije na predlog zaključaka o pravno tehničkom usaglašavanju preloga Statuta i Predloga zakona o nadležnostima, o čemu danas raspravlja Skupština Vojvodine.

Dačić je precizirao da SPS smatra da Vojvodina ne može da se definiše u Statutu kao deo srednje Evrope, već samo kao autonomna pokrajina građanki i građana koji u njoj žive i kao neodvojivi deo Republike Srbije.

Takođe, SPS smatra da Vojvodina može da osniva predstavništva u regionima Evrope i u Briselu uz saglasnost Vlade Srbije, rekao je Dačić i dodao da je SPS podneo amandman kojim se precizira da Vojvodina ne može da sklapa međudržavne ugovore, već samo međuregionalne sporazume.

Novi Sad ne može da se definiše kao glavni grad, već kao glavni administrativni centar Vojvodine.

Prema njegovim rečima, cilj ovih amandmana jeste da se Statut i Predlog zakona o nadležnostima usklade sa Ustavom Srbije, kao i da se izbegne da Vojvodina dobije bilo kakav atribut državnosti.

Dačić je naveo da je o amandmanima SPS-a postignut visok nivo saglasnosti i sa strankama koje čine Vladu Srbije.

On je još rekao da SPS nikada neće dozvoliti da Vojvodina ima sličan status kao u Ustavu SFRJ iz 1974. godine i da nikada neće dozvoliti bilo kakve separatističke tendencije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: