Četvrta žrtva novog gripa u Srbiji

Pedesetogodišnji muškarac iz Čačka, koji se od petka lečio na Kliničkom centru u Kragujevcu, preminuo je od posledica novog gripa.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 05.11.2009.

12:42

Default images

Portparolka Kliničkog centra u Kragujevcu Andrea Obradović rekla je agenciji Beta da je pacijent preminuo u popodnevnim časovima. To je druga žrtva novog gripa u Kragujevcu. Ranije je u tom gradu preminula i jedna 46-godišnja žena iz okoline Kraljeva.

Ranije je u Opštoj bolnici u Ćupriji preminula 58-godišnja penzionerka, kao i jedna žena iz okoline Kruševca.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", u Srbiji je do danas potvrđeno 204 slučajeva obolevanja od gripa tipa A H1N1, od čega je u poslednjih 10 dana potvrđeno 60 slučajeva.

Stanje pacijenta iz Ćuprije kod kog je potvrđeno prisustvo novog gripa pogoršano je i prebačen je na odeljenje intenzivne nege Kliničkog centra u Kragujevcu. Pacijent, star 35 godina, prvo je bio smešten na kragujevačkoj Infektivnoj klinici.

Portparolka Kliničkog centra u Kragujevcu Andrea Obradović kaže da je tokom protekle noći i jutros na bolničko lečenje u tu zdravstvenu ustanovu primljeno 11 osoba zbog sumnje da su zaraženi virusom novog gripa.

Ona je navela i da je pedesetogodišnji Čačanin i dalje u veoma teškom stanju, dok se studentkinja oporovalja, kao i da svi oboleli smešteni u Klinički centar, izuzev muškarca iz Ćuprije, imaju blaži oblik oboljevanja od novog gripa i nisu priključeni na aparat za veštačko disanje. U Užicu, gde je 3. novembra prijavljena epidemija novog gripa, 35 pacijenata je na bolničkom lečenju zbog novog gripa, od kojih je jedan u kritičnom stanju.

Na intenzivnoj nezi u Užičkoj bolnici su tri najteža slučaja kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa gripa A (H1N1).

Pored pacijenta koji je životno ugrožen, na intenzivnoj nezi su i jedna žena koja je u teškom stanju, ali nije životno ugrožena, kao i treći pacijent koji je dobrog opšteg stanja.

U Opštoj bolnici u Užicu hospitalizovana su još 32 pacijenata pod sumnjom da su zaraženi virusom novog gripa.

Od toga je 20 odraslih pacijenata na infektivnom odeljenju, a 12 dece na izolovanom odeljenju pedijatrije.

Ti pacijenti su dobrog opšteg stanja i van životne opasnosti, navodi se u saopštenju Opšte bolnice u Užicu.

A u Leskovcu su četiri osobe obolele od novog gripa, potvrđeno je u Zavodu za javno zdravlje u tom gradu.

Kako je saopšteno oboleli su učenici osnovne škole “Vožd Karađorđe“, a uzorcima koji su poslati na institut Torlak utvrđeno je prisustvo visura A (H1N1).

Tri učenika se nalaze na kućnom lečenju dok je jedan sa upalom pluća zbrinut na infektivnom odeljenju leskovačle Opšte bolnice.

Kako B92 saznaje, na ovom odeljenju nemaju ni jedan aparat za respiraciju a prema Akcionom planu teži slučajevi obolelih biz leskovačkog kraja biće transportovani u niški Klinički centar.

Novi sumnjivi slučajevi pojavili su se i u Pirotu, gde lekari sumnjaju da su još tri pacijenta obolela od virusa novog gripa i njihovi uzorci poslati su na analizu Institutu Torlak.

Načelnik Centra za prevenciju i kontrolu u pirotskom Zavodu za javno zdravlje Radmila Zec rekla je za agenciju Beta da su dva pacijenta na Infektivnom odeljenju pirotske bolnice, a da je jedno dete smešteno na Dečjem odeljenju pirotske bolnice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: